Donald Trump: Le kell állítani a muszlimok belépését az USA-ba

Fotó: Getty Images / Scott Olson

-

A republikánus elnökjelöltségért versengő milliárdos szerint a muzulmánok széles rétegei gyűlöletet éreznek az amerikai emberek iránt.


Teljesen betiltaná egy időre a muzulmánok beutazását az Egyesült Államokba Donald Trump, a legnagyobb támogatottságot élvező amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns.

Trump helyi idő szerint hétfőn az amerikai sajtónak küldött állásfoglalásában azt írta, hogy „teljesen és mindenestül le kell állítani a muszlimok belépését az Egyesült Államokba”, amíg nem tisztázódik, hogy mi zajlik az országban. Ezt azzal indokolja, hogy a muzulmánok széles rétegei gyűlöletet éreznek az amerikaiak iránt.

A milliárdos kampánymenedzserét, Corey Lewandowskit arról kérdezték, hogy a Trump által felvetett beutazási tilalom kifejezetten a muszlim bevándorlókra vagy szélesebb körben, a diák- és turistavízummal rendelkező muzulmánokra is vonatkozna-e. Lewandowski csak annyit közölt, hogy „mindenkire”.

Trump nyilatkozata összefügg a december 2-i San Bernardinó-i vérengzéssel. A 29 éves Tashfeen Malik és férje, a 28 éves Syed Rizwan Farook 14 embert megölt, 21-et pedig megsebesített a dél-kaliforniai város megyei egészségügyi dolgozók munkahelyi bankettjén, majd a rendőrök őket is lelőtték. Szakértők korábban úgy vélekedtek, hogy a támadást az Iszlám Állam ihlette, de erre egyelőre nincs bizonyíték.