Donald Trump elszabadult

Fotó: Getty Images / Scott Olson

-

A republikánusok jelenleg listavezető jelöltje ellopta a show-t a csütörtök esti vita alatt.


Donald Trump nem hajlandó politikailag korrektnek lenni, és ezzel alapjaiban határozta meg a republikánus elnökjelöltségért induló politikusok első választási vitáját. Az elnöki ambíciókat dédelgető ingatlanmágnás hozta a formáját, és egyrészt több olyan témát is erőltetett, amit sokan inkább kerülnének, másrészt kertelés nélkül kimondta, amit gondolt, és emiatt a vitapartnerei is kénytelenek voltak direktebben fogalmazni.

Főként azzal keltett felhördülést, hogy a tíz résztvevő közül egyedüliként nem volt hajlandó vállalni, támogatni fogja a győztest, ha nem ő nyeri el pártjának hivatalos jelölését és nem kezd független kampányba az elnökségért. Trump – aki a közvélemény-kutatások szerint jelenleg a legnagyobb támogatottságú republikánus elnökjelölt-aspiráns – ugyanakkor hangsúlyozta: pillanatnyilag nem kötelezi el magát, de az ellenzékben lévő konzervatív párt elnökjelöltjeként kíván győzni. Ha egy republikánus politikus harmadik, független erőként lépne fel, azzal csak a demokraták elnökjelöltjének győzelmi esélyeit növelné

Rand Paul, Kentucky szenátora erre reagálva azzal vádolta meg a listavezetőt, hogy ködösít, mert hozzászokott, hogy a paletta minden szegmenséből politikusokat vásárol meg.

Trump kitartott a korábbi szexista megjegyzései mellett, és feszegette a bevándorlás témáját is, és kijelentette, ha ő nem lenne, nem is kerülne szóba az illegális bevándorlók kérdése. Donald Trump több kellemetlen kérdést kapott a fórumot a Facebookkal közösen rendező Fox News műsorvezetőitől. Egyebek között arról faggatták, hogy miért beszél becsmérlő hangnemben a nőkről, vagy hogy mióta tartja magát republikánusnak, amikor bizonyos kérdésekben liberális nézeteket vall és demokrata politikusoknak is nyújtott támogatást. A milliárdos a konkrét felvetések élét kerülgetve egyebek között azt válaszolta, hogy nincs idő politikai korrektségre olyan helyzetben, amikor az Egyesült Államok vesztésre áll mindenkivel szemben, közöttük Kínával a gazdaságban, Mexikóval pedig a bevándorlás-ügyben.

A Bloomberg kedden közzétett felmérése szerint Trump 21 százalékkal vezeti a republikánusok listáját, Jeb Bush a második mindössze 10 százalékkal, Scott Walker wisconsini kormányzó pedig a harmadik 8 százalékkal.

A csütörtöki vitán a 17 republikánus jelöltből tízen vettek részt: Trump, Bush és Walker mellett ott volt még Mike Huckabee, Ben Carson, Ted Cruz, Marco Rubio, Chris Christie és John Kasich.

Cikkünket Donald Trump eddigi munkásságáról és az esélyeiről itt olvashatja.