Donald Trump a terroristák családjait is kiiktatná

Fotó: Getty Images / Scott Olson

-

Az amerikai elnökjelöltségért versenyző republikánus Trump tegnap bírálta az Obama-adminisztrációt, amiért nem elég keménykezűen bánik az Iszlám Állam fegyvereseivel. Hozzátette, elnökként ő is megpróbálná elkerülni a polgári áldozatokat, a terroristák családjainak azonban nem kegyelmezne.


Christoph Wilcke, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet közel-keleti szakértője Donald Trump tegnapi sajtótájékoztatójára reagálva figyelmeztetett, hogy a hadsereg jogilag csak a fegyvereseket veheti célba, családtagjaikat viszont nem, ők ugyanis polgári személyeknek minősülnek.

Az elnöki székért versenyző Donald Trump nem először tesz olyan kijelentéseket, amelyek megbotránkoztatják az amerikai közvélemény egy részét, de hallgató fülekre talál a társadalom egy jelentős rétegének körében. A múlt hónapban azt mondta: elnökké választása esetén kötelezné a muszlimokat az Egyesült Államokban, hogy regisztrálják magukat és megfigyeltetné a mecseteket. Emellett ismét bevezettetné az Obama-kormány által betiltott, a vízbefojtást imitáló vallatási módszert (waterboarding), mert - mint fogalmazott - az "semmiség" ahhoz képest, hogy az Iszlám Állam embereket fejeztet le.

A Reuters angol hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató intézet felmérései szerint az amerikai szavazók jelentős része Trumpot tartja a legjobb jelölnek a terrorizmus elleni harc kezelésére.