Donald Trump a republikánus jelöltek élén

Fotó: AFP / NICHOLAS KAMM

-

Továbbra is Donald Trump vezeti az amerikai republikánus elnökjelöltek támogatottsági listáját, annak ellenére is, hogy a milliárdos pártján belül már egy hete bírálatok kereszttüzében áll, amiért kétségbe vonta John McCain szenátor és volt hivatalos elnökjelölt háborús hősi mivoltát.


A népszerűségi lista első helyét 18 százalékkal Trump foglalja el, mögötte Jeb Bush volt floridai kormányzó és Scott Walker wisconsini kormányzó következik 15, illetve 10 százalékos támogatottsággal. A többi aspiráns támogatottsága egy számjegyű. A CNN és az ORC közvélemény-kutató felmérése szerint amíg Donald Trump tábora a legutóbbi, június végi hasonló felmérés óta 6 százalékponttal bővült, addig Bushé és Walkeré változatlan maradt.

Egy másik, az NBC News és a Marist által elvégzett közvélemény-kutatás szerint Trump jól áll abban a két államban is, ahol a párt szimpatizánsai hagyományosan elsőkként szavaznak arról, hogy ki mögött kívánnak felsorakozni a demokrata elnökjelölt elleni harcban.

A jelöltállító gyűléseket tartó, konzervatív Iowában a wisconsini kormányzó vezet 19 százalékkal, de Trump mindössze két ponttal leszakadva követi. Bush 12 százalékkal áll a harmadik helyen. New Hampshire-ben a sorrend: Trump (21 százalék), Bush (14 százalék), Walker (12 százalék).

Az iowai és a New Hampshire-i politikai akaratnyilvánítás eredménye meghatározó lélektani hatást gyakorol az előválasztási küzdelem további menetére. Trump a CNN-nek vasárnap nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a választók egyszerűen belefáradtak az "eredménytelen" politikusokba, akik "nem csinálnak semmit".

A kezdeti lendülete ellenére a CNN-ORC szerint a republikánusok többsége nem gondolja azt, hogy Trumpnak sikerül majd elnyernie a párt hivatalos elnökjelöltségét. Az amerikaiak 31 százaléka szerint Bush száll majd végül harcba a demokrata párt jelöltjével a Fehér Házért folytatott küzdelemben, mindössze 22 százalék gondolja azt, hogy az üzletember-televíziós személyiség lesz a republikánusok elnökjelöltje, 14 százalék pedig Walkert tartja befutónak.