Dömötör: Brüsszel felpörgeti a betelepítési programot

Forrás: MTI/MTVA / Komka Péter

-

Az államtitkár szerint elkezdődött a Soros-terv végrehajtása.


Az elmúlt napok nyilatkozataiból jól látszik, hogy a kvótaperben hozott döntés csak az első lépés, Brüsszel ugyanis szintet lép, és felpörgeti a betelepítési programot – mondta Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint míg korábban önkéntességről, eseti jellegről, pár ezer főről volt szó, addig most már kötelező rendszerről, állandó elosztásról beszélnek, felső létszámküszöb nélkül.

"Azt is mondhatjuk, hogy elkezdődött a Soros-terv végrehajtása" – mondta Dömötör, aki szerint Brüsszel minden évben hozna bevándorlókat és azokat szét is osztaná a tagországok között. Az államtitkár szerint a magyar kormány elutasítja a betelepítést és minden eszközzel fellép ellene. "Ebben nincs kompromisszum, mi nyílt lapokkal játszunk."

A kvótarendszer életszerűtlen, mert nem oldja meg a problémát, sőt további több millió bevándorlónak nyújt biankó meghívót. Igazságtalan, mert felülírja a nemzetállamok jogköreit és veszélyes, mert figyelmen kívül hagyja a mindenki előtt teljesen egyértelmű biztonsági kockázatokat – mondta Dömötör. Hogyan is gondolhatja bárki, hogy garantálni lehet a betelepítési programok átláthatóságát és biztonságát, ha tudjuk, 11 ezer hamisított szír útlevelet találtak az Iszlám Államnál? – kérdezte az államtitkár.

Dömötör azt mondta: az európai szocialisták frakcióvezetője szerint a kvótadöntés precedens értékű és el lehet kezdeni egy létszámküszöb nélküli, kötelező és állandó eljárás kidolgozását. Az Európai Parlament olasz elnöke a kvóták megemeléséről beszélt, az Európai Bizottság migrációért felelős biztosa pedig egyértelművé tette, hogy kötelező kvótákról van szó, és a tagállamok kötelesek ebben politikailag, jogilag és morálisan is részt venni – mondta az államtitkár. Martin Schultz német kancellárjelölt "azzal fenyegetőzött, hogy azok az országok, amelyek nem vesznek részt ebben a programban, semmiféle uniós pénzügyi tervből nem részesülhetnek".

Ezek alapján jól látszik, hogy "sokan mozdulnak majd meg a terv végrehajtására" – mondta Dömötör, aki szerint a következő hónapokban számítani lehet jogi ravaszkodásra, uniós pénzekkel történő zsarolásra és kilátásba helyezett kötelezettségszegési eljárásra. "Lesz itt minden, ami fokozza majd a nyomásgyakorlást Magyarországra annak érdekében, hogy Magyarország változtassa meg álláspontját a bevándorlás politikában. A kormány nem enged ennek a nyomásgyakorlásnak, mert aggódik Európáért, a kontinens kultúrájáért és közösségeiért. Magyarország biztonsága érdekében a "kemény vitákat is fel fogja vállalni".

Az államtitkár szerint Magyarország tudomásul veszi a kvótaperben hozott bírósági ítéletet, de "soha sem fogja hagyni, hogy máshol döntsenek arról, hogy kivel éljünk együtt, és kivel nem". "Ha erről Brüsszelben döntenek, akkor Magyarország többé már nem szabad ország" – mondta Dömötör, aki szerint Magyarország uniós tagsága nemzeti érdek, az erről szóló népszavazás minden magyarországi politikai szereplőt kötelez.

"Mi elkötelezettek vagyunk az erős Európáért, éppen ezért emeljük fel a szavunkat" a "hibás, veszélyes döntésekkel szemben" – mondta.

Az Európai Bizottság térfelén pattog a labda, ugyanis a kvótaprogram ezer sebből vérzik, mivel a befogadást vállaló tagországok is csak vállalásaik 25 százalékát teljesítették. Az államtitkár Angela Merkel német kancellár nyilatkozatáról azt mondta: a jogállamiság szempontjából is elfogadhatatlan, hogy "miközben a brüsszeli vezetők korábban még önkéntességről beszéltek", utána Szlovákia és Magyarország tiltakozása ellenére minősített többséggel "lenyomták a torkunkon" az 1300 fő kötelező befogadására irányuló döntést, "majd utána annyit mondtak, hogy lehet menni a bíróságra".

"Szerintünk az történt, hogy a politika erőszakot vett a jogállamiságon és az európai értékeken" – mondta Dömötör.