Dollármilliókra perli a filmet forgató Star Trek-fanokat a Paramount

Forrás: Axanar Project

-

A helyzet iróniája: a fanoknak vannak is dollármillióik.


Több sikeres közösségi finanszírozási kampánnyal szedte össze a Star Trek világában játszódó Axanar című filmre a pénzt rajongók egy csoportja. A kezdeményezést még az eredeti sorozatban Hikaru Sulu pilótát játszó George Takei is támogatta. Az IndieGogón több mint 600 ezer dollárt gyűjtöttek, a Kickstarteren valamivel félmillió dollár felett zártak, és más csatornákon is lehetett pénzt adni a csapatnak.


I'm very impressed with this project so far, and hope you will help it come to life. Although the initial goal has been...

Posted by George Takei on Thursday, July 23, 2015

Az Axanar honlapján elérhető Prelude to Axaner című húszperces film pedig azt mutatta, hogy az Alec Peters rendező vezette csapat tud profin kinéző filmet csinálni. Lehet azonban, hogy erre nem lesz lehetőségük, mert a Star Trek-jogok felett rendelkező CBS és a jövő évben bemutatandó Star Trek: Beyond-ot kiadó Paramount Pictures pert indítottak az Axanar-projekt ellen. A stúdiónak azzal van baja, hogy Petersék az ő szellemi tulajdonukat használják. A stúdió minden felhasznált Star Trek-jellemző után 150 ezer dollárt szeretne kapni. Gyorsan ki lehet számolni, hogy ha a vulkániak hegyes füleit két darabnak vesszük, akkor egy Spock-szerű szereplőn el is úszott a rajongók költségvetésének egyharmada.A rendező azzal védekezett, hogy az Axanar egy fanok készítette film, amelyet szerelemből csinálnak, és nem kereskedelmi projekt. A CBS-nek ráadásul korábban nem volt kifogása a rajongók által forgatott filmekkel szemben. Igaz, azokban ritkán voltak profi effektek, igazi színészek és így tovább.


Az Axanart januárban kezdték volna el forgatni, Peters még reménykedik abban, hogy erre sor is kerülhet.