Dollármilliókból próbálja megtisztítani levegőjét Peking

Fotó: Imaginechina / Wan xiaojun

-

Gyárakat is bezárnak annak érdekében, hogy csökkenjen a légszennyezettség.


783 milliárd forintnak megfelelő összeget költ idén a légszennyezettség mérséklésére a kínai főváros. A pénz egy részét több mint kétezer légszennyező gyár bezárására, illetve korszerűsítésére fordítják. Tervezik még a Peking peremén lévő létesítményekben az energiatermelésre használt szén kiváltását környezetkímélő alternatívákkal, továbbá ki akarnak zárni a közúti forgalomból 300 ezer elavult, erősen légszennyező járművet.

Peking az elmúlt hetekben különösen sokat szenvedett a veszélyes mértékű légszennyezettségtől, amely miatt a helyi hatóságok elrendelték néhány gyárüzem és iskola átmeneti bezárását, és kérték a diákokat, hogy maradjanak otthon. Emellett létrehoztak egy környezetvédelmi rendőrségi osztagot is, melynek feladata az illegális égetés felszámolása lesz.

Kína nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy csökkentse függőségét a szénenergiától, és az áramot környezetkímélő, megújuló energiaforrásokból állítsa elő. A kínai nemzeti energiaügynökség a héten nyilvánosságra hozta, hogy mintegy 100 tervezett, illetve már elindított szénerőműprojektet töröltek.