Dollármilliárdokat költöttek áldozati állatokra Pakisztánban

-

Véget ért a böjti hónap. A rengeteg húsból a szegényeknek is jut.


Bő 4 milliárd dollárt - több mint 1100 milliárd forintnyi összeget - költöttek áldozati állatok vásárlására az Eid ünnep alkalmából Pakisztánban. Ez szeptember 13-tól 15-ig tart, és a böjti hónap végét jelenti. A 200 milliós, 96 százalékban muszlimok lakta országban az idén 2 millió 600 ezer marhát vettek 1,7 milliárd dollárért. Kecskéből mintegy 4 millió fogyott, 1,15 milliárd dollár értékben. A 800 ezer bárány mellett vásároltak még 3 ezer áldozati tevét is. Utóbbi két tételre 151 millió dollárnyi összeget áldozott a lakosság.

Az állatok ára nem az összes kiadása egy családnak az ünnepre: fizetniük kell a mészárosoknak és henteseknek is. Ez országos szinten további 225 millió dollárnak megfelelő összeg, 63 milliárd forintnyi. A szállíttatási költségek - az állatvásárból a vágóhidakra - további 10 milliárd forintnyit tesznek ki.

A húsból viszont jótékony célra is jut: egyharmadát szegények kapják, egyharmadát rokonok és barátok, és csak egyharmadát az áldozatot bemutató család. A három részt igyekeznek a lehető legegyenlőbben elosztani.