Dolgozz, vagy soha nem térhetsz haza!

Fotó: AFP / MARWAN NAAMANI

-

Néhány esetben kényszermunkával felérő visszaélések történtek a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság egyik stadionjának építésekor az ott dolgozó, más országokból származó építőmunkásokkal - számolt be az Amnesty International (AI) jogvédő csoport csütörtökön közzétett jelentésében.


Emberi jogi aktivisták már többször szót emeltek a Perzsa-öböl menti arab országban uralkodó munkakörülmények miatt, ám most először hozták közvetlenül összefüggésbe a visszaéléseket a 2022-es vb egyik helyszínével.

A jogvédő szervezet tavaly február és május között 132, többnyire Bangladesből, Indiából és Nepálból származó építőmunkással készített interjút. Elmondásuk alapján zsúfolt és mocskos szállásokon kellett lakniuk, fizetésüket hónapokig visszatartották vagy elvették útleveleiket. Számos esetben előfordult, hogy a munkáltató nem szerezte be vagy újította meg a munkavállalási engedélyeket kiszolgáltatva a munkásokat a hatóságoknak.

A Halifa Stadion munkálatain dolgozók közül öten arról számoltak be, hogy bérviták miatt megtagadták a munkát, azonban akaratuk ellenére dolgoztatták őket. Egyiküket azzal fenyegette meg a főnöke, hogy „dolgozz, vagy soha nem térhetsz vissza hazádba”.

Katar a bírálatokra reagálva tavaly októberben törvényt hozott a sokak szerint a munkásokat kizsákmányolásnak kitevő munkáltatói rendszerének módosításáról, a változtatások azonban még nem léptek életbe.

Az AI beszámolójára reagálva a katari kormányzat jelezte: a jogvédők által felsorolt problémák „nem jellemzőek az egész munkaerőpiacra”.