Dolgozni kell december 24-én is

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Nem gyűlt össze elég aláírás a népszavazáshoz.


Nem gyűlt össze a szükséges számú érvényes aláírás, ezért nem lesz népszavazás arról, legyen-e munkaszüneti nap december 24-e. A 66,5 ezer aláírást kedden adta le a kezdeményező Bíró Zoltán a Nemzeti Választási Irodának.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) június 6-án hitelesítette a népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét. A határozat ellen azonban a Kúriához fordultak, amely július 11-én a felülvizsgálati kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasította, így a hitelesítés jogerőre emelkedett.

A hitelesített kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?" A Bíró Zoltán által kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtése augusztus 1-jén kezdődött, és a jogszabály előírása alapján november 28-án 16 óráig tartott.

Ha az aláírásgyűjtésre rendelkezésre álló idő alatt sikerül összegyűjteni kétszázezer érvényes aláírást, akkor az Országgyűlésnek 30 napon belül el kell rendelnie a népszavazást. Ha az aláírások száma százezer és kétszázezer között van, akkor a parlament hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy elrendeli-e a népszavazást.

Bíró közleményében azt írta: kedden leadta az aláírásokat a NVI-nek, az íveken mintegy 66,5 ezer aláírás szerepel, ezért a törvényhozásnak ezzel nincs feladata. A gyűjtésben részt vállaló Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Vasas Szakszervezetek 34 ezer, az MSZP csaknem 27 ezer, a Párbeszéd pedig több mint kétezer aláírást gyűjtött.

Bíró bízik abban, hogy a jogalkotó figyelembe veszi az emberek akaratát, hiszen egy korábbi közvélemény-kutatás szerint a válaszolók 96 százaléka egyetért azzal, hogy december 24-e legyen munkaszünet.

Meggyőződése szerint az aláírásgyűjtés viszonylagos sikertelenségének oka a jogszabályi környezetben keresendő. A népszavazási törvény szerint ugyanis az aláírásgyűjtő íveket az NVI bocsátja a kezdeményező rendelkezésére, akinek azokkal el kell számolnia, és minden hiányzó ív után ezer forint bírságot szabnak ki. Ez szerinte sokakat elriasztott a közreműködéstől, mert érthető módon nem akartak anyagi felelősséget vállalni.

176 ívvel nem tudott elszámolni, ezért 176 ezer forintos bírságot fog kapni, ami miatt alkotmányjogi panaszt nyújt be. Szerint a jelenlegi szabályozás szükségtelenül és aránytalanul korlátozza alkotmányos alapjogát, a népszavazáshoz való jog gyakorlását.