Dögszag terjeng Egyházasrádócon egy kutyatenyésztő hanyagsága miatt

-

A szomszédok már több mint 10 éve próbálnak megoldást találni az áldatlan állapotra, de senki sem tud vagy akar segíteni. Patkányok, trágya, zsákba kötözött disznó. Kriminális történet vidékről.


Egy egyházasrádóci kutyatenyésztő látszólag magasról tesz arra, hogy milyen körülmények között élnek az állatai. A férfi hozzáállásának köszönhetően az utcában szinte mindig orrfacsaró bűz terjeng, elszaporodtak a patkányok és a legyek, így szinte lakhatatlanná vált a környék - írja a nyugat.hu. A férfi a kutyák mellett sertéseket is tart, amik rendszeresen átszöknek a kerítésen, bár villanypásztorokat is telepítettek.


Kleptomániás patkányok

A lap olvasója szerint leendő szomszédja 2004-ben kereste meg a kérdéssel, hogy tenyészthet-e kutyákat a mellette lévő telek hátsó részén. Ő beleegyezett, de már úgy érzi, élete egyik legrosszabb döntését hozta meg.

A férfi a kutyákat vágóhídi hulladékkal eteti, amiket nagy ládákban tesz le eléjük. A maradékot viszont csak napokkal később takarítja el, mire azokat már megköpik a legyek, vagy széthurcolják a patkányok. A környéken már mindennapos látványnak számítanak az udvarokon a csontdarabok, amiket a rágcsálók hagynak hátra. Amit viszont még a patkányok is ott hagynak, azt a tenyésztő a telke végén égeti el, ami sokszor napokig füstölög, miközben borzasztó bűzt áraszt magából.

Az olvasó szerint az állatok vizeletét sem vezeti el rendesen, és a trágyát is csak a telke végébe hordja, amitől később szintén égetéssel próbál megszabadulni. A környékbeliek attól tartanak, hogy ez súlyos egészségügyi kockázatot jelent a lakóknak. Sokszor már a saját kertjüket is elkerülik. Bár ezért részben a patkányok is a felelősek, hiszen a környék veteményes kertjeiben, gyümölcsfáiban is kárt tesznek.


A kennel másik szomszédja is borzalmas állapotról számolt be. Azt mondta, 11 éve próbálnak megoldást találni a problémákra, de eddig nem kaptak érdemi segítséget. Birtokvédelmi kérvényüket elutasították, bejelentést tettek a helyi járási tisztifőorvosnál, beszéltek a helyi jegyzővel, a polgármesterrel, és a Körmendi Járási Hivatalt is megkeresték problémáikkal. A szomszédnál csak addig van rend, amíg ellenőrzéseket tartanak nála, így az ellenőrök nem találnak semmi törvénybe ütközőt. „A rend viszont csak két hétig tart, utána megint elszabadul a pokol.”

A szomszédok szerint az állattartási engedélyben megfogalmazottakat a tenyésztő nem tartja be. Többek között azt vállalta, hogy az állatokat csak az udvar hátsó részében tartja, ennek ellenére az egész udvaron szabadon szaladgálnak, és ez csak a legkisebb probléma.

A férfi egyre agresszívabban áll a szomszédokhoz, ellenőrökhöz. „A végén már csak rendőri kísérettel tudtak ellenőrzéseket tartani nála,


nem csoda, hogy Oladról éjszaka lakoltatták ki”

- mondta a szomszéd.


Hosszas csatározások után

Mielőtt Egyházasrádócra költözött, a férfi Szombathelyen lakott, ahol hasonló panaszok érkeztek ellene. Akkor 40 kutyát, hat sertést és 40 szárnyast tartott. Az egyik önkormányzati rendelet szerint a területen maximum 5 kishaszonállatot tarthatott volna, és még az tenyésztéshez sem volt meg a szükséges engedélye.

Végül csak hosszas huzavona után sikerült megoldásra jutni, a férfi akkor elszállította az állatait az egyházasrádóci telekre. Ez csak a szombathelyieknek jelentett megoldást, hiszen továbbra is hasonló körülmények között tartja az állatokat.


A férfi nem járult hozzá, hogy a lap bármit is leírjon abból, amit mondott, csak annyit, hogy


mindenki a saját háza táján söprögessen”.

Nem szalonképes szókincsét viszont bárki megirigyelhetné, és azt is, hogy milyen folyékonyan képes szidni mások foglalkozását - írja a nyugat.hu.

A lap munkatársai a hideg miatt sem legyeket, sem patkányokat nem láttak, viszont a dögszag már akkor megcsapta őket, amikor kinyitották a kocsi ajtaját. Láttuk, hogy a férfi állatai tényleg szabadon járnak a telken, azt viszont már nem, hogy tényleg átjárnak-e a szomszédokhoz.

Ez láthatóan nem zavarta a kutyákat, vígan ugattak minket, miközben a sárban dagonyáztak és a malacokat kerülgették.


A járási főállatorvos szerint 2012-ben találtak néhány hiányosságot, amire fel is hívták a tenyésztő figyelmét, és ezek a problémák később meg is oldódtak.

2013-ban a jegyzővel és a népegészségügyi szolgálat képviselőivel ismételten helyszíni szemlén vettek részt, ekkor a környezeti higiénia kifogásokon kívül más szabálytalanságot nem állapítottak meg. 2015-ben újabb bejelentés érkezett, ekkor a népegészségügyi szolgálat képviselőivel végzett együttes szemle során felhívták a tulajdonos figyelmét a rágcsálóirtás és a környezeti higiénia fontosságára.

A Körmendi Járási Hivatal szerint a szomszédok által leírt problémák jórészt valósak, de megoldásuk, vagy szankcionálásuk nem tartozik a jogkörükbe.

Egyházasrádóc jegyzőjét, Németh Péter szerint a lakók az egymás érdekeire és jogaira tekintettel lefolytatott párbeszéddel lennének előbbre. Ha bárkinek hasonló problémája van, ezt többek között az egyéb sajtóorgánumoknál is jelezheti.

„Amennyiben hatósági intézkedésre tartanak igényt, ezt az adott ügy kezdeményezésére vonatkozó jogszabályok határozzák meg, mind a kérelem címzettje, mind egyéb feltételei tekintetében” - mondta.

A kennelhez állítólag a rendőrséggel az állatvédők is ellátogattak, de ők sem tudtak segíteni a kutyákon.


Ellopják a tenyésztő disznóit

A cikk megjelenése után a tenyésztő lánya azt mondta, édesapjának sem egyszerű a helyzete. Valaki ugyanis rendszeresen ellopja a disznóit, tavaly karácsonykor például egyszerre nyolc malac is eltűnt. Előfordult, hogy a sertést az udvaron szúrták le, a belsőségeit otthagyták a sárban, a tetemét pedig elvitték.

A család gyanúja szerint a közelben élők egyike lophatja a disznókat. A nő szerint a kutyák már ismerik annyira a kisrádóciakat, hogy nem bántják őket, így beengedik őket az udvarra. A férfi már több óvintézkedést tett ellenük, például térfigyelő kamerákat vett, de ez sem állítja meg a betörőket. Néhány napja egy zsákba kötözve talált rá egy disznóra, amit a rablók azért hagyhattak hátra, mert a férfi megzavarta őket.

A tenyésztő az ügyben tizenhatszor tett feljelentést, azonban a tettest vagy tetteseket eddig nem sikerült elkapni.