Döbbenetes képek a japán földrengésről

Fotó: JIJI PRESS / JIJI PRESS

-

Legalább 34-en meghaltak, kétezren megsérültek, és közel 100 ezer embert kellett evakuálni a Japán délnyugati, Kumamoto prefektúrájában történt pénteki földrengés után.


A földmozgás következtében elsősorban a falvakban volt nagy a pusztítás, mivel azokban sok faépület található.Az NHK állami tévé híradása szerint a pénteki földrengés 7,3-as fokozatú volt (az első amerikai és a japán becslések ehhez képest némi szórást mutattak). A rengés fészke a Kjúsú szigetén lévő Kumamoto városa mellett volt 12 kilométeres mélységben. Azóta számos utórengés volt, közülük kettő is elérte a Richter-skála szerinti 7,1-es fokozatot.

A pénteki első földrengés ugyanolyan erős volt, mint az 1995-os kóbei, amely közel 6400 emberéletet követelt. A híradások szerint a térségben gyakorlatilag nagyjából tízpercenként történnek utórengések. A japán meteorológiai szolgálat szerint ez így folytatódhat még néhány napon át.Kumamotóban csütörtökön kezdett rengeni a föld, néhány óra leforgása alatt már akkor két erős földrengés rázta meg térséget. A Richter-skála szerinti 6,5-es fokozatú volt az első, amelyet több utórengés követett, volt köztük egy 6,4-es erősségű is. A csütörtöki földrengésekben kilencen haltak meg, és több mint ezren megsérültek.A csütörtöki és pénteki rengések epicentruma mindössze 120 kilométerre volt a jelenleg működő egyetlen japán atomerőműtől, a szendai létesítménytől. A földmozgások mindazonáltal nem okoztak üzemzavart.A 2011. március 11-ei földrengés következtében kialakult hatalmas szökőár után – amely súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőmű három reaktorát, nukleáris katasztrófát okozva – Japánban leállították mind a 48 atomreaktort.