DK: szenzációs bravúr, Magyarország legyőzte Szlovákiát

-

Fucsovics Márton négyszettes csatában, bravúrral legyőzte Martin Klizant a tenisz Davis Kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjában rendezett Szlovákia-Magyarország párharc vasárnapi első egyes mérkőzésén, Pozsonyban, ezzel a magyarok 3-1-es behozhatatlan előnyre tettek szert, és szeptemberben a világcsoport rájátszásában folytatják - 1995 óta először.


Eredmények:

Szlovákia-Magyarország 1-3
Martin Klizan-Fucsovics Márton 6:3, 3:6, 3:6, 5:7

szombaton játszották:
Martin Klizan, Andrej Martin- Fucsovics Márton, Balázs Attila 3:6, 6:2, 3:6, 7:6 (7-5), 1:6
pénteken játszották:
Martin Klizan-Balázs Attila 6:1, 6:2, 3:6, 6:4
Jozef Kovalík-Fucsovics Márton 2:6, 7:6 (7-4), 3:6, 4:6


A világranglistán 159. magyar játékos pénteken négy szettben legyőzte Jozef Kovalikot (115.), szombaton pedig Balázs Attila oldalán párosban is nyert a Martin Klizan, Andrej Martin duó ellen, így a magyarok nagy meglepetésre 2-1-es előnyről várhatták a zárónap két egyes meccsét. A szlovák csapat már három alkalommal is fordítani tudott 1-2-ről, mindháromszor hazai pályán.


A zárónap első mérkőzésén a 15/6-os DK-győzelmi mérleggel rendelkező Fucsovics és az ATP-rangsorban 36., tavaly Rotterdamban és Hamburgban is tornagyőztes Klizan csapott össze. A 27 éves, szülővárosában szereplő szlovák 16/7-es mutatónál tartott a Davis Kupában.

Az utolsó egyest már nem játszották le, a pozsonyi hősök jövő héten a budapesti challenger-tornán lépnek ismét pályára a BOK (volt Syma) Csarnokban. A magyaroknak volt miért visszavágniuk, ugyanis a két gárda egyetlen, tavaly júliusi mérkőzésén az akkor még Kuhárszky Zoltán vezette gárda 3-0-ra kikapott Budapesten.

Köves Gábor kapitány együttese ezzel továbbjutott, ám a szövetség korábbi tájékoztatásával ellentétben nem az áprilisi holland-bosnyák párharc győztesével találkozik, hanem rögtön a világcsoport szeptemberi rájátszásában vesz részt - 1995 óta először. Ott ellenfele a világcsoport első fordulójában alulmaradt egyik csapat lesz, és annak a csatának a győztese szerepelhet majd jövőre (is) a elitet felvonultató 16-os mezőnyben.