DK: gyerek kezébe adtak fegyvert Lázár egyik vadászatán

Forrás: Demokratikus Koalíció

-

Az ellenzéki párt által bemutatott képeken emellett az látszik, hogy a miniszter vesszővel üt meg, vagyis avat vadásszá gyerekeket. Lázár János szerint ő csak vendég volt, de áll a vizsgálat elé.


A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a Miniszterelnökséget vezető Lázár János egy olyan vadászaton vett részt, amelyen törvénysértő módon kiskorú gyermek kezébe is fegyvert adtak. Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: több olyan kép került a birtokukba, amelyen Lázár látható egy vadászaton, a képek egyikén egy fegyvert tartó kisfiú mögött tűnik fel, míg egy másikon „vesszővel avat vadásszá” ugyancsak gyerekeket.Gréczy szerint ez azért aggályos, mert a hatályos törvények szerint csak a 18. életévüket betöltött személyek lehetnek vadászok. A büntető törvénykönyv (Btk.) alapján emellett a lőfegyver engedéllyel nem rendelkezőnek történő átadása is bűncselekménynek számít. Azt nem tudják, hogy Lázár tettesként vagy bűnsegédként érintett az esetben, a nyomozóhatóság feladatának tartják ennek kiderítését.

A DK szóvivője idézte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy korábban nekik adott parlamenti válaszát, amelyben a miniszter súlyos kötelezettségszegésnek nevezte, ha egy vadász gyermek kezébe ad fegyvert. Fazekas szerint ilyen esetekben felmerül a lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés gyanúja. Az ellenzéki párt szóvivője kérdésekre válaszolva elmondta, a képeket ismeretlen feladótól, levélben kapták, azok készítési helyét nem ismerik, ugyanakkor azt feltételezik, hogy idén ősszel készülhettek.Lázár áll elébe

„Köszönöm a Demokratikus Koalíció kitüntető figyelmét, hogy a családomat és a szabadidőnk közös eltöltését szemmel tartja. Szeretném megnyugtatni a párt tagjait: állok minden vizsgálat elé" – reagált közleményben Lázár János. A miniszter szerint a képeken látható vadászaton vendégként vett részt, másokhoz hasonlóan a családjával. Az egyik képen látható, fegyvert tartó alak nem a hozzátartozóm – írta Lázár János.