Djokovic meglátogatott egy belgrádi menekülttábort

Fotó: � UNICEF/NYHQ2015-2331/Shubuckl / � UNICEF/NYHQ2015-2331/Shubuckl

-


Novak Djokovic, az UNICEF nagykövete meglátogatott egy gyerekeknek fenntartott menekülttábort Belgrádban. Djokovic maga is fiatal apa, így érthetően megérintette a Szerbián át Nyugat-Európába tartó migránsok helyzete. A jórészt Szíriából, Afganisztánból és Iránból érkező menekültek mintegy harmada gyerek.

„Ezek a gyerekek hosszú napokon át vándorolnak a szüleikkel, perzselő hőségben, esőben, éjjel-nappal. Teljesen kimerültek és traumatizáltak – magyarázta Djokovic. – Az UNICEF táborában legalább biztonságban vannak, kipihenhetik magukat, játszhatnak, és képzett szakemberek nyújtanak nekik pszichológiai segítséget.”

Az év eleje óta már 130 ezer menedékkérőt regisztráltak Szerbiában, és az ENSZ szerint legalább ugyanennyien regisztráció nélkül vágtak át az országon. A Djokovic által meglátogatott belgrádi táborban mintegy 1100, zömmel hat- és tízéves kor közötti gyereket láttak el az idén.

„Biztosítani kell a számukra mindazt, ami a gyermekek jogairól szóló egyezményben áll – folytatta Djokovic. – Közeleg a tél, amikor a gyerekeket különösen nagy veszély fenyegeti, ha a szabad ég alatt alszanak. Egyértelműen egy összehangolt akcióval tudunk a legjobban segíteni nekik, ugyanakkor sokkal erőteljesebb diplomáciai fellépés kellene a szülőföldjükön dúló konfliktusok megoldása érdekében.”

Djokovic maga sem felejtette el, honnan jött: a legtöbb profi teniszezővel ellentétben nem költözött az Egyesült Államokba vagy Monacóba, a mai napig is Belgrádban él, és még jól emlékszik a gyerekkorában tomboló délszláv háborúra, amelyről időről időre nyilatkozni is szokott.