Federer hiába küzdött, idén is Djokovic Wimbledon bajnoka

Fotó: MTI/EPA / Facundo Arrizabalaga

-

Novak Djokovic megvédte címét a wimbledoni nyílt teniszbajnokságon. A világelső szerb játékos a vasárnapi döntőben – akárcsak egy éve – a hétszeres bajnok svájci Roger Federert győzte le négy játszmában. A 28 éves Djokovic pályafutása kilencedik Grand Slam-győzelmét aratta, Wimbledonban harmadszor győzött.


Az első játszmában a tizedik wimbledoni döntőjét vívó Federer jutott először bréklabdákhoz – rögtön háromhoz –, amit ki is használt, így 4:2-re elhúzott. A következő játékban Djokovic előtt adódott két lehetőség, és egy kiváló elütéssel vissza is brékelt, majd remek szerváinak köszönhetően egyenlített (4:4). A tizenkettedik játékban Federernek két szettlabdája is volt, de Djokovic mindkettőt hatalmas szervával hárította, így jöhetett a rövidítés. A szerb rövid idő alatt 5-1-es vezetésre tett szert, ekkora előnyt pedig nem is adott le, így az övé lett az első szett.A második felvonásban ismét Federer előtt adódott lehetőség a brékre, de a negyedik wimbledoni fináléjában pályára lépő Djokovic két labdát is hárított, és végül megnyerte a játékot (3:2). Ahogyan az első játszmában Federer, úgy ezúttal Djokovic zárhatta volna le riválisa adogatásánál a szettet, de a svájci egyenlített (5:5). A következő játékban a szerb kínkeservesen, bréklabdákat hárítva hozta saját szerváját, így Federernek a játszmában maradásért kellett adogatnia. Meg is oldotta a feladatot, így jöhetett a második rövidítés. A közönség nagyszerű tie-breaket láthatott. Federer először sorozatban három játszmalabdát hárított, majd még további háromnál kellett így tennie ahhoz, hogy végül 12:10-zel egyenlítsen.A harmadik játszmában a 17-szeres Grand Slam-győztes Federer nagy lendülettel kezdett, 1-1-nél mégis Djokovicnak sikerült brékelnie. Nem sokkal ezután eleredt az eső, a találkozót félbeszakították, de a tetőt végül nem húzták be, és körülbelül fél óra elteltével folytatták a játékot. A kényszerszünet után Djokovic magabiztos maradt adogatójátékainál, így megnyerte a játszmát.A negyedik szettben Federer játékán a fáradtság jelei mutatkoztak. Djokovic 2-2-nél el is vette ellenfele adogatását, majd megnyerte a sajátját, ezzel karnyújtásnyira került a címvédéshez. Federer mindent megpróbált a végén, de nem tudta megtörni a szerbet, aki végül pályafutása 200. Grand Slam-mérkőzését megnyerve lett harmadszor Wimbledon bajnoka.

A vasárnapi volt a 40. egymás elleni mérkőzésük, Djokovic győzelmével alakult 20-20-ra az állás.férfi egyes, döntő:
Djokovic (szerb, 1.) – Federer (svájci, 2.) 7:6 (7-1), 6:7 (10-12), 6:4, 6:3Korábban történelmi magyar sikernek örülhettünk, a juniorok között Stollár Fanny és Gálfi Dalma megnyerte a női párost, Babos Tímeáéknak viszont nem volt esélyük a vegyes páros döntőjében.