Djokovic: A mindenható kezében vagyok

Fotó: Getty Images / Clive Brunskill

-

HÁTTÉR

Az egyetlen hiányzó Grand Slaméért küzdő szerb teniszező az első akadályon túl van, az esélyesség terhével pedig magát motiválja.


Novak Djokovic az idei Roland Garroson (is) a karrier Grand Slamért küzd. A hétmeccses szériából az elsőt simán behúzta a tajvani Lu Jen-hszun ellen (6:4, 6:1, 6:1), majd azt mondta: „Talán lesz esélyem a győzelemért harcolni, talán nem, ez a mindenható kezében van. Nem befolyásolhatok semmit, de a legjobbamat nyújtom majd, mint mindig.”


A tavalyi döntős két nagy riválisa, Andy Murray és Stan Wawrinka is ötszettes csatába bonyolódott, a világelső azonban elkerülte ezt.

„Eredetileg hétfőn játszottam volna, aztán (az eső miatt) másképp lett. De nem nagy ügy – közölte nyugodtan Djokovic. – Az időjárás az elmúlt években sem volt kegyes a Garroshoz, sokat esett, Párizsban ez nem szokatlan.”Arra, hogy végre sikerül-e megnyernie az egyetlen GS-t, amelyet eddig még nem sikerült, maga is kíváncsi: „Igazából ismerős érzés a favoritok közt lenni, sorban a harmadik éve győzelmi esélyekkel érkezem ide. Az emberek kíváncsiak, hogy ez lesz-e a nagy év, vagy sem, és kíváncsi vagyok magam is. Ezekkel az érzelmekkel motiválom majd magam, hogy jól játsszak, nyugodt és koncentrált maradjak, és mindig csak az adott pillanatra összpontosítsak.”

Djokovic a következő fordulóban a selejtezőkből érkezett belga Steve Darcisszal meccsel majd: „Évek óta a touron van, szerzett néhány szép skalpot, de salakon nem sokat láttam játszani, úgyhogy ezzel lesz egy kis házi feladatom.”


Közel, s mégis távol

Djokovic a Garros legsikeresebb játékosai közül az egyetlen, aki nem jutott el a tornagyőzelemig. Pedig már csak heten vannak, akik több meccset nyertek a párizsi Grand Slamen, és a mostani tornán akár az örökrangsor negyedik helyére is előreléphet a szerb klasszis:
1. Rafael Nadal 71-2 győzelem/vereség, 9 tornagyőzelem
2. Roger Federer 65-16, 1
3. Guillermo Vilas 58-17, 1
4. Ivan Lendl 53-12, 3
5. Andre Agassi 51-16, 1
6. Nicola Pietrangeli 50-17, 2
7. Bjorn Borg 49-2, 6
8. Novak Djokovic 48-11, 0
9. Mats Wilander 47-9, 3
10. Jaroslav Drobny 46-13, 2