Djokovic a döntőben vágott vissza Federernek

Fotó: AFP / LEON NEAL

-

Mindössze nyolcvan perc alatt, két szettben nyerte meg a vb-döntőt a szerb világelső teniszező. Idén 11 trófeát nyert.


Tenisz-vb, döntő:
Djokovic (szerb, 1.)–Federer (svájci, 3.) 6:3, 6:4

A két játékos már a csoportkörben is találkozott egymással Londonban, akkor Roger Federer győzött, Novak Djokovic pedig nem győzött magyarázkodni, mert néhányan azt vélték kihallani a meccs utáni nyilatkozatából, hogy akkor nem tette oda magát teljesen. Bárhogy is történt, a döntőben nyilván új meccs indult, ahol Djokovic zsinórban a negyedik, összesen az ötödik vb-győzelméért szállt harcba.

Az első szettben Djokovic korán elhúzott 3:1-re, ám onnantól Federer feljebb kapcsolt, így a világelsőnek többször küzdenie kellett az adogatásáért. Viszont rendre sikerült neki, sőt, 5:3-nál újra brékelt, ezzel bő félóra alatt behúzta az első játszmát.A második szettben 4:3-as Djokovic-vezetésig fej-fej mellett haladtak, akkor három bréklabdáig jutott a szerb, de végül Federer mindet hárította, egyenlített. Djokovic nem vette a szívére, a következő játékot semmire hozta (5:4), Federer a meccsben maradásért adogatott. Három Federer-hiba (az egyik egy 34 ütéses gigászi menet végén), és egy jó adogatás (15:40) után két meccslabdája volt Djokovicnak fogadóként. Az elsőnél ugyan hibázott a világelső, de a másodiknál Federer kettős hibát ütött, ezzel egy óra, 20 perc játék után Djokovic behúzta a meccset.„Ő játszott jobban öt napja a csoportmeccsen, ezért változtatnom kellett valamit – kezdte Djokovic. – Nagyon nehéz bármire is időt találni ellene, mert nagyon agresszív, de most jobban ritörnöztem, és a kulcspontoknál jobban koncentráltam.” Majd nem meglepő módon azt mondta, hogy most egy kis szünetet tart, és rákészül a következő szezonra. Federer arról beszélt, hogy idén javult a játéka az előző évhez képest.

Djokovic Federer elleni mérlege most éppen döntetlen (22-22), míg idén 5-3-ra ő nyert. Érdekes módon a szerb Nadallal is döntetlenre áll (23-23), ott 8-1-es nyerő szériában van. Djokovic ötször, Federer hatszor nyerte meg az ATP-vébét.

Később, a pályák menti interjúk során Djokovic egy újabb remek szezont kívánt Federernek, remélve, hogy ismét lesznek nagy csatáik egymással, míg edzőjének, Boris Beckernek kiszólt a lelátóra: boldog születésnapot!