Diplomaták ezreit küldi el a washingtoni külügyminisztérium

Fotó: AFP / ERIC PIERMONT

-

Csökkentik a tárca költségvetését. Egy egész emelet maradt munka nélkül.


Rex Tillerson külügyminiszter a tárca jelentős átalakítására készül. A szeptembertől kezdődő pénzügyi évben 26 százalékkal csökkentené a külügyminisztérium költségvetését, és szervezetileg is teljesen megújítaná. A cél a hatékonyabb munka.

Egyes főosztályok megszűnnek, és jelentősen átalakul a külföldi fejlesztési programokkal foglalkozó USAID is. A minisztérium mintegy 75 ezres létszámából 2300 embert elbocsátanak, vagy előnyugdíjaznak, és korlátozzák az újonnan felvehető diplomaták számát.

Tillerson alaposan szeretné átvizsgáltatni a Washingtonban dolgozó külügyesek és a külföldön szolgálatot teljesítő diplomaták munkáját, és felmérni, mennyire hatékonyan teljesítenek, hol mutatkozik lehetőség a racionalizálásra. A USAID felmérésére a külügyminiszter külsős konzultánsokat kér fel. Tillerson a jövő héten tájékoztatja a minisztérium alkalmazottait a konkrét tervekről.

Az átalakítás már megkezdődött: márciusban egy egész emelet munkatársaival közölték, hogy a továbbiakban nem tartanak igényt a munkájukra.