Diplomás gyed: tanulni gyerek mellett?

Fotó: Fotó: Europress/AFP/Michael Urban

Klinghammer István felsőoktatási államtitkár szerint várhatóan több ezer hallgatót érinthet a diplomás gyed bevezetése jövő januártól. Az MSZP szerint ezzel a kormány ismét beismerte, hogy családtámogatási rendszere kudarcot vallott.


Klinghammer István felsőoktatási államtitkár szerint várhatóan több ezer hallgatót érinthet a diplomás gyed bevezetése jövő januártól. Ezt vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján mondta kérdésre válaszolva. Véleménye szerint a kormány döntése biztatást adhat, hogy lehet tanulni kisbaba vállalása, nevelése mellett. Rámutatott: a gyermekgondozási díjra a szülők egyike lesz jogosult, de az lehet az édesapa is, ha így kedvezőbb a gyermekes párnak. Csiszár Imre, a Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) elnöke azt mondta: örömteli pillanat, aminek részesei lehetnek. A DOSZ idei programjának meghatározó része volt ennek a kérdésnek a rendezése. A doktori képzésben elsősorban a 23-30 éves korosztály vesz részt, ezért "halmozottan" érinti őket a kormány döntése, amelyet üdvözölnek – mondta, kiemelve: az elmúlt időszakban erre egyáltalán nem volt lehetőség. Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökhelyettese kiemelte: szintén üdvözlik a lépést, bíznak abban, hogy az beváltja a hozzá fűzött reményeket. A hallgatói vezető is megjegyezte, hogy várhatóan több ezer hallgatót érinthet az intézkedés, és kiemelten fontos minden olyan kormányzati lépés, amely a gyermekvállalási kedvet előmozdítja. Fotó: Thinkstock


Mi az a diplomás gyed?

Januártól az a hallgató, vagy frissen diplomázott szülő is jogosult lesz a gyedre, aki a szülést megelőző két éven belül felsőfokú szakképzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, és a jogviszony alatt ad életet gyermekének, akit saját háztartásában nevel. Az a kismama is jogosult lesz a juttatásra, aki a jogviszony szüneteltetését, vagy megszűnését követő egy éven belül szüli meg gyermekét. A felsőfokú alapképzésben, illetve szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben, valamint szakirányú továbbképzésben résztvevő hallgató esetén a gyed összege a bruttó 98 ezer forintos minimálbér 70 százaléka. A mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben, vagy doktori képzésben a garantált bérminimum 114 ezer forintos összegének 70 százaléka. Ha a gyedet igénybe vevő szülő legalább 185 nap biztosítási idővel rendelkezik, akkor a 180 nap hallgatói jogviszony beszámításával az általános szabályok szerinti terhességi-gyermekágyi segélyre is jogosultságot szerez. Az új szabályok a 2014. január 1. után született gyermekek esetében érvényesek, azok egy éves koráig.

MSZP: a diplomás gyed is csak a kormány kudarcát jelzi

Az MSZP véleménye szerint a diplomás gyed bevezetésével a Fidesz egyszerre ismeri el felsőoktatási politikájának és családtámogatási rendszerének csődjét – írta az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében Kunhalmi Ágnes. Az MSZP elnökségének tagja úgy fogalmazott: a Fidesz a maga által okozott káosz és rombolás elfedésére tesz kísérletet, ám ez az intézkedés sem ellensúlyozza a 2010 óta végrehajtott 2600 milliárd forint értékű "megszorítás-sorozatot". Kunhalmi Ágnes arról is írt, hogy a családtámogatás rendszerének szűkítése rombolta a gyermekvállalási kedvet. A KSH adatai szerint szeptember végéig három százalékkal kevesebb gyermek született, mint egy évvel korábban. A családi támogatások mértéke az elmúlt években nem emelkedett, ezzel – az MSZP számításai szerint – a Fidesz 20-30 százalékkal csökkentette a juttatás összegét. Korlátozták a kisgyermekes szülők munkavállalását, miközben bölcsődei térítési díjat vezettek be. Az ellenzéki politikus közlése szerint 2014 után az MSZP nem egyszeri, egyedi ötleteket, hanem komplex családtámogatási rendszert vezet majd be. Az új rendszer születésétől a felsőoktatásig lehetőséget, esélyek sokaságát nyitja majd gyermekeknek és családoknak, akik így saját erejükből, munkájukból lesznek képesek fenntarthatóan egyre jobb életet élni, miközben nem kell tartaniuk újabb és újabb véletlenszerű adóktól és elvonásoktól – írta Kunhalmi Ágnes.