Diplomamentés több mint 2,4 milliárdért

-

Átlagosan több mint 93 ezer forintos ráfizetést jelentett a diplomamentő program azoknak a résztvevőknek, akik önhibájukból belebuktak a nyelvvizsgaszerzésbe.


Az elmúlt években diplomamentésre jelentkező több mint 10 200 fő mindössze felének lett meg a nyelvvizsgája – közölte a programért felelős Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA). Igaz, ez a szám még nőhet. Eddig ugyanis 5152 komplex nyelvvizsgát igazoló dokumentumról tudni, a résztvevők viszont még idén december 31-ig elküldhetik bizonyítványaikat, legkésőbb pedig 2017. február 28-ig diplomájuk másolatát is el kell juttatniuk a szervezethez – írja a Magyar Nemzet. Ez azért fontos, mert bár a képzések maguk ingyenesek voltak, amennyiben a tanulónak önhibájából nem sikerül megszereznie a nyelvvizsga-bizonyítványt – amelynek vizsgadíját már saját zsebből kellett állnia –, a képzési díj felét vissza kell fizetnie. Az OFA szerint eddig 126 diák nem teljesítette a támogatási szerződésben vállaltakat, ők közel 11,8 millió forint értékben fizették vissza a képzési díjat. Ez azt jelenti, hogy a program egy-egy résztvevőjének átlagosan több mint 93 ezer forintba került, hogy kudarcot vallott nyelvtudása bizonyításakor. A visszafizetésre kötelezettek közül – kérésükre – 7 fő számára biztosítottak részletfizetési lehetőséget.

Az OFA szerint a diplomamentő programban 2014–2015-ben folyamatosan indultak a képzések, ezekre eddig 2,4 milliárd forintot fordítottak. Ez még nem a teljes költség, ugyanis a 2016-ban záruló képzések elszámolása még folyamatban van. Ebből a pénzből fedezték az államilag elismert, általános, középfokú (B2) nyelvvizsgára felkészítő képzés megvalósításának díját, a nyelvi képzéssel kapcsolatos tananyagok (például tankönyv, munkafüzet és egyéb tananyag) költségét, illetve a regisztrált álláskeresők esetében az első államilag elismert, általános, középfokú (B2) nyelvvizsga költségét. A diplomamentés képzéseire a legtöbben Budapesten, Pest megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelentkeztek.

A diplomamentő programot azután indította a kormány 2014-ben, hogy az akkori statisztikai adatok szerint 2006 óta 50 ezer diploma ragadt bent a kiváltáshoz szükséges középfokú nyelvvizsgák hiányában. Bár az OFA „sikeresnek, eredményesnek” értékelte a programot, azt, hogy az eddig kevesebb mint 5200 megmentett diploma nagyságrendileg mit jelent, jól érzékelteti, hogy csak tavaly több mint 9300, míg tavalyelőtt 8500 diploma maradt az intézményekben.