Diplomácia képviselete lehet a szír ellenzéknek az USA-ban

Fotó: AFP / KAREN BLEIER / AFP / KAREN BLEIER

-

A szíriai ellenzék hivatalos diplomáciai képviseletet nyithat Washingtonban és 27 millió dollár (mintegy 594 millió forint) értékű, „halált nem okozó” eszközökből álló amerikai támogatásban részesül.


A Szíriai Ellenzéki Koalíciót 2012 decemberében már a szíriai nép törvényes képviselőjeként ismerte el az Egyesült Államok . A testület eddig nem hivatalos összekötő hivatala révén képviseltette magát az amerikai fővárosban. 

A szíriai ellenzék képviselete nem kap nagykövetségi státust, de „külföldi képviseleteket” megillető elbánásban részesül. A washingtoni szíriai állami nagykövetség működését az amerikai külügyminisztérium márciusban felfüggeszttette.

A  jelképes státuszra emelést már régóta szorgalmazták az Aszad-rezsimmel szembenálló mérsékelt erők. Ahmad al-Dzsarbának, a koalíció elnökének a héten megtartandó washingtoni tárgyalásait megelőzően hozták nyilvánosságra. Dzsarba a tervek szerint csütörtökön találkozik majd John Kerry amerikai külügyminiszterrel.

A szíriai mérsékelt ellenzék vezetője kritikus időpontban látogat Washingtonba, mert a Bassár el-Aszad elnököt támogató erők harctéri sikerekkel igyekeznek előkészíteni a június 3-ra kitűzött elnökválasztást. Ezt az amerikai kormány korábban elítélte, „ámításnak”, valamint „a demokrácia paródiájának” minősítette a szavazást.

Az újabb segély bejelentésével összesen 827 millió dollárra nőtt az az összeg, amellyel az Obama-adminisztráció a konfliktus három évvel ezelőtti kirobbanása óta a szíriai ellenzéket támogatta. Az egyelőre ismeretlen összetételű segélyt a Szabad Szíriai Hadsereg fogja majd megkapni, amelynek az Egyesült Államok korábban egyebek között kommunikációs felszerelést, járműveket és védőfelszerelést biztosított.