Díjat kapott a szabadkőműves Kazinczy és a kitömött néger története

-

A 2015-ös Aegon Művészeti Díjat Péterfy Gergely Kitömött barbár című regénye kapta. A díjat kedden adták át Budapesten.


Hetvenhét kortárs szépirodalmi művet jelöltek a díjra, amelyet végül Szegedi-Maszák Mihály irodalomtörténész elnökletével a zsűri Péterfy Gergely regényének ítélt. Szegedi-Maszák kiemelte, hogy Péterfy alkotását a kiváló korismeret és a Kazinczy Ferenc iránti szeretet jellemzi.


A Kitömött barbár történetének megírása előtt Péterfy Kazinczy Ferenc szabadkőműves kapcsolatait vizsgálta, és Kazinczy szövegei között bukkant rá egy bejegyzésre, amelyben a nyelvújító „szegény kitömött barátjáról” ír.

A „kitömött barbár” egy Angelo Soliman nevű ember volt, akit még kiskorában hoztak át Európába mint egzotikus ajándékot. Soliman kíváló nevelést kapott, felnőtt korában ismerkedett meg Kazinczyval a szabadkőművesek magasabb rendje, az illuminátusok révén. A történet szerint, miután Soliman meghalt, kitömték a testét, és kiállították a bécsi Természettudományi Múzeumba. Harminchat év múlva Török Sophie, Kazinczy özvegye látogatott el a múzeumba, hogy szembenézzen a kitömött testtel.

Péterfy Gergely nagyregénye tíz éves kutatómunka eredménye, egyszerre mutatja be a felvilágosodás korát, a szabadkőművesek világát, és a mai szemmel hátborzongatónak tűnő, „fekete ember”-lázban égő Európát.

Az írót többek között a könyvről is kérdezte a VS.hu egy nyáron készült interjúban.