Díjat adnának Norvégiában Snowdennek, erre beperelte az államot

Fotó: AFP / HO

-

El akarja kerülni, hogy kiadják az Egyesült Államoknak.


A norvég PEN Írószövetség meghívta az országba az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) korábbi munkatársát, Edward Snowdent, aki az ügynökség egy rakás titkos dokumentumát hozta nyilvánosságra. A szólásszabadságért tett fáradozása miatt adnának át neki egy díjat a skandináv országban – írta az Independent.


Snowden azonban attól tart, hogy ha elmegy átvenni a kitüntetését, akkor letartóztatják a norvég hatóságok, és átadják az Egyesült Államoknak, ezért beperelte a norvég államot, hogy szabadon járhasson az országban.

Az amerikai kém ügyvédje szerint az amerikai hatóságok már érdeklődtek is a norvégoknál, hogy kiadnák-e nekik a szivárogtatót. A NATO-tagállam Norvégia nem akarja kommentálni az esetet azelőtt, hogy a bírósági tárgyalások elkezdődnek.

A Snowden által 2013-ban nyilvánosságra hozott iratok szerint az NSA világszerte figyeli az emberek mobilhívásait és internetes tevékenységét. Az egykori munkatárs azóta Oroszországban él, ahol ideiglenes menedéket kapott. Norvégiába akár szárazföldön is átmehet, ugyanis Oroszországnak és Norvégiának van közös határszakasza.