Digitálisan feltámasztják a Queent

Forrás: AFP

-

A Queen: A Night in Bohemia című koncertfilm digitálisan felújított moziváltozatát június 3-án pénteken 7 órától vetítik az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A 65 perces koncertfilm előtt egy 25 perces, feliratos dokumentumfilmet is bemutatnak, amely eddig sosem látott archív felvételekkel és interjúkkal tárja fel az együttes történetének legkorábbi szakaszát.


A dokumentumfilmben olyan különlegességek is feltűnnek, mint a Queen legelső videói 1973-ból (Keep Yourself és Liar), kiadatlan interjúk Freddie Mercuryval és a zenekartagokkal, videók az 1974-es Live at The Rainbow és 1976-os Hyde Park-i koncertről, vagy a Bohemian Rhapsody első demójának, majd stúdiófelvételének készítése.


1975 különösen fontos és mozgalmas év volt a Queen történetében


1975 különösen fontos és mozgalmas év volt a Queen együttes történetében. Ez év októberében jelent meg az összes akkori slágerlista-rekordot megdöntő Bohemian Rhapsody, majd a platinalemezzé vált A Night of the Opera album, december 24-én, karácsony estéjén pedig a londoni Hammersmith Odeonban adtak telt házas koncertet, amelyet élőben közvetített a BBC televízió.


A londoni Hammersmith Odeonban adtak telt házas koncertet, ezt élőben közvetítette a BBC televízió


A Hammersmith-beli koncert a fiatal zenekar addigi karrierjének csúcspontját jelentette, tucatnyi kamera rögzítette, ahogy kirobbanó formában előadják többek közt a Killer Queen, Liar, Keep Yourself Alive vagy a Now I'm Here című dalaikat. A felvétel különlegessége, hogy ezen az estén rögzítették első alkalommal a friss slágerlista-vezető Bohemian Rhapsody koncert-verzióját. A koncert és az album sikere új szintre emeletre az együttest és nagy lendületet adott, hogy a világ egyik legjelentősebb rockbandájává váljon a következő évtizedekben.

Ez a koncert nagyon fontos volt számunkra, mert ez volt az első alkalom, hogy a show-t az elejétől a végéig élőben adta a TV. A digitális restaurálással a felvételek minősége elképesztően jó lett. Az az energia és lendület, amivel akkor játszottunk a színpadon, teljesen átjön a filmből” - nyilatkozta Brian May, a Queen gitárosa.