Dízelfüst: Hollandiában is embereken tesztelték a gázok hatását

Fotó: MTI / Beliczay László

-

A holland kutatók vizsgálata éveken át tartott. Többségében jó vagy kielégítő egészségi állapotú önkénteseket kerestek.


Flemming Cassee, a holland Országos Közegészségügyi és Környezeti Intézet (RIVM) kutatója szerint a holland intézet is részt vett azokban az éveken át tartó kutatásokban, amelyekben a dízel üzemanyag füstjében található gáz hatását vizsgálták.

A vizsgálatokat főként egereken és patkányokon, illetve néha önkéntesek bevonásával végezték Rotterdam vagy más települések belvárosában, valamint nagy forgalmú autóutak mentén – írja a La Libre Belgique. A naponta legfeljebb két órán át tartó tesztelésben többségében jó vagy kielégítő egészségi állapotú önkéntesek vehettek részt, valamint olyanok, akik kardiológiai kezelés alatt álltak.

A toxikológus szerint a holland kísérletek semmiben sem számítanak kirívónak a más országban végzett hasonló tesztekhez képest. Annyiban ugyanakkor mégis másak, hogy a holland intézet tanulmányai mindig is nyilvánosak voltak – mondta.

Minden toxikológiai kutatásnak szigorú iránymutatásoknak kell megfelelnie és minden kísérletet engedélyeztetni kell orvosetikai szempontból nemcsak az emberek, hanem az állatok esetében is. Az állatok mellett őssejtekkel és az emberek bevonásával végzett komplex módszerek kombinációja szolgál messze a legmeghatározóbb adatokkal, ha az emberi szervezet védelméről van szó – mondta

A Stuttgarter és a Süddeutsche Zeitung a szállítási szektor környezeti és egészségügyi helyzetével foglalkozó európai kutatócsoport (EUGT) tanulmánya alapján vasárnap számolt be arról az esetről, hogy embereken is tesztelték az üzemanyag füstjében található egyik gáz hatását a német autógyártók megrendelésére.

A Volkswagen, a Daimler és a BMW által alapított, azóta már megszűnt EUGT megrendelt egy tanulmányt "a nitrogén-dioxid (NO2) emberek általi rövid távú belélegzéséről" is 2012 és 2015 között. Az Aacheni Egyetemi Kórház egyik intézete akkoriban vizsgált 25 embert, miután néhány órán át különböző mennyiségű nitrogén-dioxidot lélegeztek be.

A múlt héten a The New York Times írt egy amerikai kutatóintézetről, ahol tíz majmot zártak egy légmentes konténerbe, ahol rajzfilmeket nézettek velük, miközben egy Volkswagen füstjét kellett belélegezniük.