Diana hercegnő is szivárogtatott

Fotó: Europress/Getty Images/Scott Barbour / Europress/Getty Images/Scott Barbour

Diana hercegnő, Károly brit trónörökös néhai hitvese adta ki a brit királyi család egyes tagjainak telefonszámait a News of the World című bulvárlapnak. Legalábbis lap volt udvari tudósítója ezt állítja.


Az újságíró, Clive Goodman most bíróság előtt áll. Ő a telefonlehallgatási ügy egyik vádlottja. Egyszer már elítélték az által felbérelt magándetektívvel, Glen Mulcaire-rel együtt: hét évvel ezelőtt börtönt kaptak a királyi család mobiltelefonjainak feltöréséért és lehallgatásáért. Most hivatalos személy megvesztegetésével vádolják: azzal gyanúsítják, hogy annak idején lefizetett rendőrtisztektől szerezte meg a királyi családtagok telefonszámait. Goodman azt állítja, 1992-ben kapta meg a telefonszámokat tartalmazó füzetet a hercegnőtől. Az újságíró szerint Diana, aki akkor már különvált - bár hivatalosan még nem vált el - Károly hercegtől, így akart „visszavágni” sérelmeiért, egyben be akarta mutatni, hogy „milyen erők sorakoztak fel vele szemben” férje oldalán az udvarban, és ehhez „szövetségest” keresett a sajtóban. Goodman ezt megerősítendő elmesélte, hogy Diana annak idején külön fel is hívta őt, és érdeklődött, hogy megkapta-e a telefonszámokat. Az újságró persze tagadja, hogy rendőrök lefizetésével jutott volna a számokhoz. Arról most beszélt először, hogy Diana hercegnő szivárogtatta ki a telefonszámokat. Ha ez az állítása bebizonyosodik, beláthatatlan további jogi következményekkel járhat, mivel számos olyan korábbi vád és bírósági ítélet is megdőlhet, amelyek alapját a királyi családtagok telefonszámainak illegális eszközökkel történt megszerzésével kapcsolatos gyanú képezte.


Mindenre képesek voltak a brit lapok

Diana 1992-ben vált külön Károly trónörököstől, II. Erzsébet királynő legidősebb fiától, akitől 1996-ban hivatalosan el is vált. A hercegnő - Vilmos herceg, a trón majdani várományosa és öccse, Harry herceg édesanyja - egy évvel később, 1997-ben Párizsban autószerencsétlenségben meghalt. A jelenlegi per előzményeként három éve kiderült, hogy az azóta megszüntetett News of the World munkatársai néhány évvel korábban, exkluzív információk reményében feltörték és lehallgatták egy elrabolt és brutális kegyetlenséggel meggyilkolt angol kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste. Az utóbbi évtizedek legnagyobb brit sajtóbotrányát kirobbantó ügy rendőrségi vizsgálata feltárta, hogy más brit lapok sem riadtak vissza hasonló módszerektől, és a telefonüzenet-lehallgatások hatszáznál több személyt érintettek, köztük a nemzetközi film- és szórakoztatóipar olyan világsztárjait, mint Hugh Grant, Brad Pitt, Angelina Jolie, Jude Law, Charlotte Church és Sienna Miller. A kiszemelt célpontok között voltak emellett az iraki és afganisztáni hadszíntéren elesett brit katonák hozzátartozói, a brit királyi család tagjai, valamint politikusok és élsportolók. Jelenleg heten állnak bíróság előtt, köztük Andy Coulson, a News of the World egykori főszerkesztője, aki később David Cameron brit miniszterelnök hivatalának kommunikációs igazgatója is volt.