Diákok osztják a katalán referendum szavazólapjait

Fotó: AFP / JOSEP LAGO

-

A függetlenségpártiak a madridi tiltás és rendőri akciók ellenére sem tettek le a népszavazásról.


Katalóniában osztják a szavazólapokat az október 1-i katalán függetlenségi népszavazásra. "Több mint


1 millió szavazólap már szabadon repül"

– írta a Twitteren az Ómnium Cultura civil politikai mozgalom elnöke. Jordi Cuixart egy népszavazásra buzdító rendezvényen jelentette be, hogy elkezdik osztani a szavazólapokat, és arra kért mindenkit, hogy vegyen részt benne "a szabadság, a demokrácia és a testvériség" jegyében.

A diákok több mint 100 ezer szavazólapot osztottak szét Barcelonában rövid idő alatt.

Az Ómnium Cultural és a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) szervezetek egy héttel a népszavazás előtt összesen mintegy 300 rendezvényt hirdettek meg Katalóniában "Maraton a demokráciáért" címmel, "tömeges válaszként a katalán intézmények és a véleménynyilvánítás szabadság elleni támadásokra".

A referendum megrendezését, amelynek kérdése:


Akarja-e, hogy Katalónia önálló állam legyen köztársaság formájában?"

a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette, amíg meghozza végleges ítéletét arról, hogy alkotmánysértő-e. A spanyol törvények szerint addig a népszavazás megtartása illegális.

A katalán kormány ezt figyelmen kívül hagyva tovább folytatja a voksolás előkészítését. Szerintük 2015-ös választási győzelmükkel arra kaptak felhatalmazást a választóktól, hogy megtartsák a népszavazást, és ezt a megbízatást teljesíteniük kell.


Válaszcsapás

A spanyol kormány viszont minden lehetőséget felhasznál, hogy megakadályozza a voksolást. Szerdán több mint 41 helyszínen, köztük katalán kormányzati hivatalokban tartottak házkutatást, őrizetbe vettek 14 magas rangú katalán tisztviselőt, és lefoglaltak több mint kilenc millió szavazólapot.

Oriol Junqueras, katalán elnökhelyettes azt mondta, hogy nem tudják úgy megtartani a voksolást, ahogy szerették volna, de így is mindenképpen megrendezik.

A katalán kormány tiltakozott az intézkedések ellen, amelyeket a demokrácia megsértéseként, Katalónia autonómiájának felfüggesztéseként értékelt.

A spanyol belügyminisztérium több ezer rendőrt és csendőrt vezényelt Spanyolország más részeiről Katalóniába, ügyészségi utasításra a katalán rendőrséget, a Mossos d'Esquadrát a spanyol csendőrség alárendeltségébe helyezték.

A központi kormányzat lépései ellen tiltakozva szerda este több tízezren vonultak utcára Katalóniában és más spanyol városokban is, azóta a kisebb-nagyobb békés demonstrációk szinte folyamatosak.