Di Matteo nem dolgozik, de még mindig nagyot szakít

Fotó: AFP Photo / István Hajdu

-

A Eurosport összeállította a legjobban kereső futballedzők listáját. A jelenlegi klubelit trénerei között a munkanélküli, egykori Chelsea edző is ott van, noha már másfél éve nem dolgozik a csapatnál.


Az élen a londoniak mostani mestere, José Mourinho áll, őt Pep Guardiola, a tavalyi BL-győztes Bayern München és Roberto Mancini a Bajnokok Ligájából tegnap búcsúzó Galatasaray edzői követik. De még mindig benne van a top tízben Roberto Di Matteo, aki másfél éve munkanélküli. A svájci-olasz szakembert 2012-ben kérte fel másodedzőnek André Villas-Boas, amikor 2012 márciusában megváltak a portugál trénertől, a szezon végéig Di Matteo vette át a csapat irányítását. A londoniak örülhettek is a cserének, hiszen egy FA Kupa-győzelem és egy BL-trófea is a vitrinbe került. A sikerek után a szerződését meghosszabbították, de fél évvel a BL-győzelem után, 2012 novemberében menesztették a Juventus elleni háromgólos vereség után.


A korábbi West Brom edző azóta nem dolgozik, de még mindig (!) heti 130 ezer fontot, megközelítőleg 45 millió forintot tudhat a bankszámláján. Sokáig már nem élvezheti a fizetett szabadságot, hiszen ez év nyarán a szerződése lejár, így kénytelen lesz dolgozni, feltehetőleg egy csekélyebb összegért.A londoniak szeretik megfizetni az edzőiket, most is a csapatot irányító José Mourinho keres a legjobban a maga évi 17 millió eurós, több mint 5 milliárd forintos fizetésével. A londoni mester hihetetlen statisztikával rendelkezik, négyszer nyert egymás után bajnoki címet, ebből kettőt a Porto-val, kettőt pedig a Chelsea-vel. Kétszeres BL győztes, 2004-ben a Porto-val, 2010-ben pedig az olasz Inter-rel diadalmaskodott. Az IFFHS eddig háromszor is a világ legjobb edzőjének választotta. Idén akár triplázhat is, hiszen egy meccsel többet játszva hat ponttal vezetik a PL-t, továbbá a BL-negyeddöntőben is ott vannak, kedden 3-1-es összesítéssel búcsúztatták a török Galatasarayt.A lista második helyezettje a Bayern München jelenlegi trénere, Pep Guardiola. Ő kimagasló, évi 15 millió eurós, közel 4.5 milliárd forintos bért kap. A spanyol menedzser is tekintélyes trófealistát tudhat magáénak. A Barcelonával háromszoros Spanyol Bajnok, kétszeres Spanyol-kupagyőztes lett. Emellett három Spanyol-szuperkupát, két UEFA-szuperkupát és ugyancsak két FIFA Klubvilágbajnoki elismerést gyűjtött be. A Bajnokok Ligájában kétszer diadalmaskodott. 2013 januárjában érkezett a bajorokhoz, ahol folytatja jó teljesítményét, hiszen egy UEFA-szuperkupa és egy FIFA Klubvilágbajnoki címet is szerzett a Münchennel. Guardiola egyre közelebb áll egy újabb BL-sikerhez, hiszen az Arsenal kiütésével a legjobb nyolc között várja csapata a folytatást.Roberto Mancini, a Manchester City trénere, csak a dobogó aljára fért fel, tekintélyes, évi 14 millió euróval, azaz nagyjából 4.2 milliárd forinttal. Az olasz szakember 2009-ig volt a Manchester City élen, aztán egy hosszú döntetlen széria után menesztette a vezetőség, akkor ment a Galatasaray-hoz. A török klub a bajnokságban lecsúszni látszik a bajnoki címről és a BL-ből is kiestek. A magyar médiumok is sokat foglalkoztak Mancinivel, mivel a fia, Andrea Mancini tavaly óta a Budapest Honvéd játékosa.A lista többi tagja sem panaszkodhat, tetemes összeget talicskáznak haza ők is. A negyedik Carlo Ancelotti, a Real Madrid edzője évi 13.5 millió euróval (kb 4 milliárd forint), ötödik az orosz válogatott trénere, Fabio Capello évi 12 millió euróval. A felsorolás második traktusában Marcello Lippi 11,5, Arséne Wenger 9,6, az említett Di Matteo 8,2, a friss Zenit edző André Villas-Boas 6,9 és a tízedik Rafael Benitez 6,8 millió euróval büszkélkedhet évente.