Devizahitelesek: még nem biztos a hétfői állásfoglalás

Fotó: MTI/EPA/Gaetan Bally / MTI/EPA/Gaetan Bally

A devizahiteles ügyek miatt hétfőre összehívott jogegységi ülés nem jelenti azt, hogy azonnal állást foglalnak minden kérdésről, csak azt jelzi, hogy a Kúria megkezdi a jogegységi indítvány tárgyalását - mondta a Magyar Nemzetnek Darák Péter, a Kúria elnöke.


Darák Péter beszélt arról is, a devizahiteles perekkel kapcsolatos jogértelmező munka nem a közelmúltban indult el. Egy éve a fogyasztói kölcsönszerződések egyoldalú módosításával kapcsolatban például már volt kollégiumi döntésük, ezt most is hasznosítják majd.

A jogegységi tanács 36 tagú lesz, a döntéshez kétharmados többség kell.

Darák Péter szólt arról is, hogy a Kúria ír majd közgazdasági tanulmányt, de az eljárás során szakértői véleményeket kérhet, szakértőket hallgathat meg. Megkeresték a Legfőbb Ügyészséget is, ők hivatalból fogalmazzák meg álláspontjukat.

A devizahiteles perekben született eltérő ítéletek miatt a kormány a Kúria jogegységi döntését várja azelőtt, hogy kiállna a saját devizahiteles mentő csomagjával. Addig átmeneti intézkedésként a Parlament az árfolyamgát lehetőségeinek kiszélesítéséről döntött. A kormány az Alkotmánybíróság segítségét is kérte.