Devizahiteles ügyvéd: a bíróság a bankok oldalára állt

Fotó: MTI/Beliczay László / MTI/Beliczay László

-

Léhmann György szerint a Debreceni Ítélőtábla korrupt ítéleteket hoz az OTP javára . A jelenleg ezer devizahitelest képviselő ügyvéd ezt azzal kapcsolatban nyilatkozta a VS.hu-nak, hogy két jogerős ítéletben is az OTP javára döntött a bíróság. Az ítélőtábla nem kommentál.


Léhmann György úgy fogalmazott: ez az egyetlen ítélőtábla, mely az általa képviselt ügyekben rendre arra hivatkozik, hogy a felek a szerződés feltételeit egyedileg megtárgyalták. Vagyis a bankok annyiszor behívták az ügyfeleiket, és egyeztettek velük, hogy azzal már a hitelt felvevőknek is lehetőségük volt beleszólni a szerződés feltételeibe, így azokat nem vitathatják fogyasztóként. Emlékeztetett arra, hogy sem a Miskolci, sem a Szegedi, sem a Pécsi, sem a Győri, sem pedig a Fővárosi Ítélőtábla még egyetlen ügyében sem hivatkozott ugyanerre. Léhmann szerint tehát „tetten érhető, hogy a Debreceni Ítélőtábla teljesen indokolatlanul a bankok oldalára áll”, és „korrupt ítéleteket hoz”. Hozzátette: a többi négy ítélőtábla mindegyikénél van már nyertes ügye. Hangsúlyozta: a Debreceni Ítélőtábla által meghozott döntések miatt a Kúriához fordul. A Debreceni Ítélőtábla a VS.hu megkeresésére elmondta: „devizahiteles perek” tárgyában az ítélőtáblán körülbelül 25 jogerős határozat született. Ezek egy része eljárási befejezés volt, vagyis az ügy érdemét nem érintette. Az érdemi döntéssel elbírált jogalapok különbözőek voltak. Néhány ügyben valóban úgy döntött az ítélőtábla, hogy az általános szerződési feltételt vagy a fogyasztói szerződés tisztességtelennek állított feltételét a felek egyedileg megtárgyalták. Az Ítélőtábla Léhmann György „kijelentéseit, működésének szakszerűségét” nem kívánta kommentálni.


Az első

Léhmann György először tavaly októberben nyert pert devizahiteles ügyfelét képviselve. A Pécsi Ítélőtábla által hozott akkori döntés szerint csak akkora törlesztőrészletet kell fizetniük az ügyfeleknek, mint amennyit a szerződés megkötésének időpontjában fizettek; a korábbi fizetéseket pedig vagy a futamidő végén számolják el, vagy akkor, amikor a bank valamiféle eljárást kezdeményez azért, mert ez az állapot neki nem tetszik.

Április 30 lehet a következő fordulópont

Április 30-án, jövő szerdán hirdet ítéletet az Európai Bíróság Kásler Árpád és az OTP Bank ügyében. Ez azért fontos, mert erre alapozva hozhatja meg újabb jogegységi döntéseit a Kúria a devizahitelek árfolyamrésével és az egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatban, amelyre alapozva a kormány az ígérete szerint dönt az újabb devizahiteles csomagról. A Kúria tavaly december 16-i jogegységi határozatában ugyanis nem szerepel az árfolyamrés és ennek alapján az egyoldalú szerződésmódosítások ügye. A Kúria akkor azt nyilatkozta, hogy ebben a kérdésben megvárja az Európai Bíróság ítéletét. A jövő szerdai ítélet, majd az azt követő újabb jogegységi határozat dönti majd el, hogy vizsgálhatja-e az árfolyamrés alkalmazásának és ennek alapján az egyoldalú szerződésmódosításoknak a tisztességtelenségét a Kúria, illetve miként döntenek majd a Kúria határozata alapján a bíróságok ezekben az ügyekben.