Devizahitelek: sok száz millióba kerülne a bankoknak a téves számítás

-


A hitelesek, akik elégedetlenek a banki elszámolással, először a bankjukhoz majd a Pénzügyi Békéltető Testülethez forduljanak - mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1-en.

Balogh azt mondta, a Pénzügyi Békéltető Testületnél ingyenes az eljárás, ha a hibákat be lehet azonosítani, azokat egészen biztosan korrigálják majd. Ha viszont nincs kielégítő megoldás, marad a bírósági út. Balogh abban bízik, a viták túlnyomó többségét korábban lehet rendezni.

Arra a kérdésre, mi történik, ha egy bank a törvényben szereplő 256 forintos árfolyam helyett ennél magasabb, például 288 forinton számolja át a hitelt, azt mondta, „ha ez így történt, ez egy hihetetlenül súlyos hiba, és törvénysértő". Ha egy banknál tömegesen előfordul a téves számítás, annak nagyon súlyos következményei lennének, a banknak sok száz millió forintjába kerülhetne.

Sok devizahiteles „kiakadt” az elszámolás miatt. Becslések szerint több száz milliárd forintnyi jelzáloghitelt is kiválthatnak a forintosítás utáni kondíciókkal elégedetlen ügyfelek.