Deutsche Telekom: Abszolút alaptalanok és abszurdak a vádak

Fotó: AFP / PATRIK STOLLARZ / AFP / PATRIK STOLLARZ

-

Rákérdeztünk a Magyar Telekom többségi tulajdonosánál, hogy van-e alapja az Origo kapcsán a leányvállalatot ért vádaknak. A cég ismételten kitérő választ adott.


„A befolyásvásárlással vagy a kormánnyal való megállapodással kapcsolatos állításokat és vádakat kategorikusan visszautasítjuk. Azok abszolút alaptalanok és abszurdak”
– írta megkeresésünkre a Deutsche Telekom AG vállalati kommunikációért felelős munkatársa, Andreas Middel, akitől azt szerettük volna megtudni, hogy van-e valóságtartalma annak a 444-en csütörtökön megjelent feltételezésnek, hogy az Origo főszerkesztője, Sáling Gergő leváltása és a Deutsche Telekom tulajdonában lévő Magyar Telekom kormányzati megrendelései között szoros az összefüggés. A lap arról írt, hogy a Magyarországon korábban megszorult Telekom mobilfrekvenciáért és állami megrendelésekért cserébe engedte át a tulajdonában lévő hírportált a kormánynak – az erről szóló alku szerintük már tavaly novemberben megköttetett. Ezzel kapcsolatban a Deutsche Telekom ezt közölte:
„A mobilfrekvenciákat több vállalatnak értékesítették Magyarországon, nem csak a Deutsche Telekom nyert el ilyet. Mindannyian ugyanazt az árat kellett megfizessük. Ezen túlmenően, a frekcenciaárak magasabbak voltak, mint a nemzetközi átlag. Hol részesültünk tehát előnyben?”


Harc a kommentelőkkel

„Lázár János szomorú”, „Deutsche Telekom mindenek alatt”, „Mi a helyzet a sajtószabadsággal?”, „Megszerez egy nagy kormányzati projektet, majd aláássa a magyar sajtószabadságot. Ez a DT”
– ilyen és ehhez hasonló, német, angol és magyar nyelvű kommentek születnek folyamatosan a Deutsche Telekom AG Facebook-oldalának legfrissebb posztjai alatt. A DT Michaela nevű adminja kommentben válaszolt a magyar felhasználók kérdéseire. Michaela visszautasította azt a vádat, hogy a DT a Magyar Telekom 59,2%-os tulajdonosaként titokban egyezkedett volna a kormányzattal, a frekvenciák megszerzése teljesen szabályos volt. A Deutsche Telekom szerint a sajtó- és véleménynyilvánítási szabadság vitán felül álló alapjog.
„Ezenkívül, mint tőzsdeorientált cég, átláthatónak kell lennünk. Ehhez természetesen teljesen tartjuk magunkat”
– áll a közleménynek is beillő kommentben. Ez azt is sugallhatja, hogy komolyabban kivizsgálják majd az ügyet. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt is a Deutsche Telekomhoz fordult: a viccpárt arra kérte a német céget, hogy ha az Origo főszerkesztőjét kirúgatták, tegyék már meg ugyanezt Orbán Viktor miniszterelnökkel is. Erre viszont nem reagáltak a későbbi kommentben.


A LÁZÁR–ORIGO-SZTORI EDDIG

Az Origo Zrt. kedd reggeli tájékoztatása szerint a cég a változó médiafogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva nagyobb hangsúlyt akar fektetni az integrált tartalom-előállítás stratégiájának megvalósítására, ezért átszervezi eddigi tartalomirányítási szervezetét. Sáling Gergő főszerkesztő közös megegyezéssel távozott posztjáról, utódja Pálmai L. Ákos lett, aki egyben az Origo Zrt. Tévé- és webvideó-üzletágának vezetője. Több hírportál közben arról írt, hogy politikai nyomás miatt kellett távoznia a főszerkesztőnek – Pethő András Lázár Jánosról szóló cikkei miatt –, amit az Origo Zrt. közleményben utasított vissza. A lap munkatársai tiltakoztak Sáling leváltása ellen, felmondott a főszerkesztő-helyettes Pethő András és a Hírek rovat több munkatársa is. A döntés miatt lemondott az Origo-alapító György Péter is, valamint kedden szimpátiatüntetést is tartottak több száz ember részvételével az Origo Dob utcai székházánál. Lázár János kedd este közleményben kérte az Origo távozó főszerkesztőjét, hogy a nyilvánosság előtt mondja el vagy cáfolja határozottan a leváltása körüli híreszteléseket. Az államtitkár megjegyezte, a hírportál tulajdonosa is határozottan cáfolta, hogy politikai okai lennének a főszerkesztő leváltásának. Szerdán a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságíró-szervezet közleményben bírálta az Origo hírportál főszerkesztőjének leváltását. Közölte, az RSF állásfoglalást kért az Origo tulajdonosa, a Magyar Telekom Nyrt. német anyavállalatától, a Deutsche Telekom AG-től, amely közölte, hogy a személyi változás egy belső szerkezeti átalakítás eredménye, és erre a folyamatra a német társaság „nem gyakorolt befolyást”. Csütörtökön a Magyar Telekom közölte: a kormányzat felől semmilyen nyomás nem nehezedett rá sem az Origo.hu főszerkesztőjének személyét, sem a hírportál tartalmát illetően. Eközben az LMP és az Együtt is levélben fordult a Deutsche Telekom elnökéhez, azt kérik, hogy vigye az Origo-ügyet a cég igazgatótanácsa elé, és vizsgálják azt ki alaposan. Csütörtök este pedig felmondott az Origo Hírek rovatának tizenhat tagjából tíz ember arra hivatkozva, hogy nem tudja folytatni munkáját Sáling Gergő felmondását követően. A videórovat összes tagja távozott.