Deutsch Tamás olcsóbb internetet ígér

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-


Jogi garanciákat kíván teremteni a kormány arra, hogy az internetszolgáltatók valóban csökkentsék az árakat, miután 2017-től 27-ről 18 százalékra csökken az internet áfája – mondta Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos vasárnap reggel az M1 tévécsatornán.

Mint hozzátette, ez azt jelenti, hogy megközelítőleg 10 százalékkal kell majd kevesebbet fizetni az internetért, egy évre vetítve pedig egyhavi előfizetési díjat lehet megspórolni.

A törvényjavaslat jogi megoldást is tartalmaz arra, hogy az áfacsökkentés célját a szolgáltatók ne akadályozzák meg, azaz amennyivel csökken az internetezés áfája, annyival olcsóbbá váljon az internetszolgáltatás. Jövő évtől pedig minden szolgáltatónak olyan kedvezményes internet-előfizetési alapcsomagot kell létrehoznia, amely olcsóbb minden eddigi csomagjánál.

Deutsch állítása szerint az áfacsökkentéssel 13-15 milliárd forint marad az embereknél. A gazdasági tárca számításai szerint az előfizetők számának növekedése akár már 2017-ben kompenzálhatja az áfacsökkentés okozta kiesést, és 2018-ra akár meg is haladhatják a bevételek a 2016-os szintet.