Detroit tragédiája – Így enyészik el egy város

Fotó: GooBing Detroit / Google Street View

-

Egy mikroblogger Detroit példáján mutatja be, milyen gyorsan eltűnhet egy város.


A Google Street View néhány évente visszamegy újra lefotózni a városokat, hogy mindig az aktuális városképet tudják bemutatni. Ehhez kapcsolódik a Street View nemrég nyilvánossá vált fejlesztése, amely alapján az időben is visszamehetünk, szóval nemcsak a legújabb utcaképeket nézhetjük meg, hanem a korábbiakat is. Ezt a lehetőséget használta ki Alex Alsup, aki elindított egy tematikus Tumblr oldalt, a GooBing Detroitot, amely bemutatja néhány év alatt mennyit romlott a helyzet Detroitban.


Egy példa


A képek megdöbbentőek. Sokszor az első kép 2009-ből még egy nagyon csinos, rendezett házat mutat, két évvel később már kevésbé volt rendezett, tavaly pedig már ellepte őket a szemét és a gaz. Alsup gyakran kommentárokat is fűz a képsorozatokhoz, amely miatt csak még lehangolóbb az összkép.


A pénzügyi gondoknak és a magas bűnözési rátának köszönhetően Detroit 60 év alatt szellemvárossá vált. 1950-ben még csaknem 1,9 millió lakosa volt, 2000-re ez már csaknem 700 ezerre csökkent le. A kiürült házak siralmasan néznek ki, de nem is gondolnánk, hogy akár öt év alatt is mekkora változások láthatóak.

Nézze meg videón Detroit tragédiáját!