Desmond Child nem érti, de szerinte méltatlan

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

A Facebookon reagált Desmond Child zeneszerző, akinek az '56-os emlékév alkalmából megírt daláról kiderült, hogy 2007-ben már a Miami Egyetemi indulója volt egyszer.


Desmond Child méltatlannak érzi a támadást, és csalódott amiatt, ahogyan az Egy szabad országért (Steps of Champions) című, az 1956-os emlékév alkalmából, felkérésre alkotott dalát a magyar média egy része támadta.

A 444.hu írt arról, hogy a szerző Desmond Child Egy szabad országért című dala nem új, hanem 2007-ben készült a miami sportcsapatok győzelmeinek tiszteletére.Child a Facebookon egy posztjában és később egy videoüzenetében is próbálta megmagyarázni, hogy miért nincs semmi kivetni való abban, ha egy már megírt dalt újracsomagolva továbbadott a magyar nemzeti ünnepre.

Child 2006-ban Andreas Carlsson dalszerző-producerrel kezdett el együtt dolgozni a dalon, amelyet megmutatott barátjának, a Miami Egyetem akkori elnökének. Ő arra kérte, hogy használhassa az intézmény megnyitó ünnepségén, és erre a szerzők ingyen engedélyt is adtak, azzal a megkötéssel, hogy kereskedelmi forgalomba nem hozzák, mivel még keresik a szám végleges helyét.Child azt írta, amikor a hatvanadik évforduló alkalmából felkérést kapott az 1956-os emlékbizottságtól, hogy készítsen egy dalt a magyar forradalomról, azonnal a Steps of Champions jutott az eszébe.


Teljesen elfogadott szokás, hogy a zeneipar alkotói folyamata során dalok korai változatait vagy egyes részleteit kipróbálják, letesztelik egy kiválasztott közönség előtt, és ezeket a részleteket később, a végső változatban fejezik be. Ez a normális módja annak, ahogy a zenei szerzeményeket megalkotják és létrehozzák

– írta Child.

A dalt ingyen bocsátotta a magyar állam rendelkezésére, csupán a közvetlen lemezfelvételi költségeket számlázta ki. Ezért is rendkívül csalódott a támadások miatt, amelyeket a magyar média egy része intézett a projekt és a személye ellen – írta a a posztjában a dalszerző.

Az 1956-os emlékévre összesen 13,5 milliárdot költenek, ebből a dal teljes költségvetése a honoráriummal és mindennel együtt körülbelül 50 millió forintot tett ki.Desmond Child

Desmond Child magyar származású amerikai énekes, zeneszerző, szövegíró. 2016. februárban megkapta a magyar állampolgárságot, az Artisjus életműdíjjal köszönte meg munkáját.

Ismert zeneszerzőként több dalt készített a 1970-es évek végétől napjainkig, tagja a Dalszerzők Hírességek Csarnokának, több slágert írt olyan előadóknak, mint Bon Jovi, az Aerosmith, Ricky Martin, Cindy Lauper, Meat Loaf, a Kiss, Katy Perry, Cher vagy a Roxette.