Dermesztő betegséget örököltek - egyszer csak nem tudnak aludni többé

Fotó: BSIP / AUBERT

-

A ritka kór tízmillióból egy embert érint. Pár hónapon belül halálos a betegség. A családjukból többen meghaltak már, nem tudják, rájuk mikor sújt le.


Elképesztő teherrel kell élnie egy ausztrál testvérpárnak, Hayley és Lachlan Webbnek. Olyan bizarr örökletes betegségben szenvednek, amelynek egy idei semmi nyoma, majd egy napon, amiről senki nem tudja, mikor jön el, egyszer csak felbukkan, és nem engedi a szervezetüknek, hogy elaludjanak. Ebbe pedig előbb-utóbb belehalnak, írja a Daily Mail.

A Queenslandben élői testvérpár az úgynevezett fatális familiáris inszomnia (FFI) nevű neurológiai betegségben szenved. Az extrém ritka elváltozás tízmillióból egy embert érint, és nincs rá gyógymód - a mély alvás hiánya gyors szellemi és fizikai romlást idéz elő a szervezetben.

A 30 illetve 28 éves Webb-testvérek először tizenévesen szembesültek mindezzel, amikor a nagyanyjuk megbetegedett. "Egyre rosszabbul lett, elment a látása, demens lett, hallucinált és nem tudott beszélni. FFI-vel diagnosztizálták, ekkor tudtuk meg, hogy egyáltalán létezik ilyen betegség". A nagyanyjuk 69 évesen halt meg.

Aztán 2011-ben az anyjuk is hasonló tüneteket kezdett produkálni. A riporterként dolgozó Hayley-nek egyik nap még azt mondta, büszke rá és a munkájára, aztán pár nappal később Jilliannek kezdte hívni, és azt hitte, házvezetőnőként dolgozik. Az akkor 61 éves nő hat hónappal később meghalt. A nagynénjüket 42, az anyjuk testvérét 20 évesen vitte el a betegség.

Hayley Webb most a kaliforniai egyetem kutatásában is részt vesz, hogy ezzel is segítsen gyógymódot találni a betegségre.

"Nem tudjuk, mikor üt be az FFI. Reméljük, nem túl fiatalon. Holnap is megtörténhet, de reméljük, van még jó tíz évünk, és imádkozom, hogy addigra legyen gyógymód" - nyilatkozták a Daily Mailnek.