Deportálták a National Geographic afgán lányát

-

Hétévesen menekült Pakisztánba a szovjet megszálláskor. Most azt mondják, illegálisan szerzett állampolgárságot az afgán Sarbat Gula.


Pakisztánból szülőföldjére deportálták a National Geographic magazin címlapjáról világhírűvé vált afgán nőt, Sarbat Gulát azt követően, hogy erről a múlt héten egy pakisztáni bíróság döntött.

Gulát két hete tartóztatták le azzal a váddal, hogy hamis dokumentumok segítségével jutott személyigazolványhoz, és illegálisan tartózkodik Pakisztán területén. A nő tagadta a vádakat.

A pakisztáni Torham határváros egyik közigazgatási tisztviselője kijelentette, hogy Gulát négy gyermekével együtt reggel az országból a szomszédos Afganisztánba toloncolták.

Egy másik tisztviselő hozzátette, hogy az eljárás ideje alatt vele voltak a pakisztáni afgán nagykövetség képviselői is.

Sarbat Guláról 1984 decemberében készítette Steve McCurry amerikai fotós a National Geographic magazin címlapján megjelent híressé vált felvételét, az Afgán lányt, amely nyomán az afganisztáni háború Mona Lisájaként is emlegették őt. Az akkor 12 éves, vakító zöld szemű lányt egy menekülttáborban, az afganisztáni–pakisztáni határon fotózta le. A felvétel a National Geographic 1985-ös júniusi számának címlapján jelent meg, és később bejárta a világsajtót.

Gula családja 1979-ben menekült Pakisztánba több ezer másik afgán családdal együtt, amikor a szovjet csapatok megszállták Afganisztánt. McCurry nem tudta a lány nevét, és hiába utazott vissza többször is a területre, nem sikerült a nyomára bukkannia. 17 évvel később, 2002-ben találta meg Gulát Pesavarban. A nő akkor férje engedélyével levette burkáját, hogy McCurry készíthessen róla egy új portrét.

A pakisztáni kormány tavaly kezdte el felkutatni azokat az afgán menekülteket, akik állítólag hamis dokumentumokat használva szereztek pakisztáni állampolgárságot. Ekkor került elő Gula neve is. Az ázsiai ország azt tervezi, hogy visszaküldi Afganisztánba a határain belül élő csaknem 2,5 millió menekültet, akik mára teherré váltak a pakisztáni gazdaság számára.