Demszky viselkedését nevetségesnek és szánalmasnak nevezte Tarlós

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A főpolgármester szerint a 4-es metró problémás szerződéseit még 2006 előtt kötötték.


Az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a budapesti 4-es metró beruházásról szóló jelentésében vitatott szerződések közül – egy kivételével – valamennyi a 2010 előtti időszakban született – mondta Tarlós István. A főpolgármester szerint „a legsúlyosabbak, amelyek alapján (...) az OLAF azt állapítja meg, hogy az esetleges veszteségek általa kilencven százalékosnak minősíthető hányada kialakult, azokat még jóval a 2006-os választások előtt kötötték”.

Egyetlen olyan észrevétel van, amely a 2010 utáni időszakra vonatkozik, „amikor is éppenséggel egy további korrupció lehetőségét” szüntették meg a korábbi ellenőrző mérnök cseréjével. A kormányzat és az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának az engedélyével végül mellőzték a közbeszerzést, és a főváros saját cégét jelölték ki ellenőrző mérnöknek. Az OLAF a közbeszerzési eljárás elmaradását helytelenítette, de mint a jelentésében is megállapította, a cserével „a további korrupciós tevékenységnek” szabtak gátat.


Tarlós szerint ha lesz olyan uniós határozat, amellyel pénzt kérnek vissza, akkor a kormánynak és a fővárosnak mindent meg kell tennie, hogy éljen a jogorvoslati lehetőségekkel.

Szerinte amikor a korábbi szabad demokrata főpolgármester, Demszky Gábor a politikai felelősség elől menekül, „az


nevetséges és már-már szánalmas.

Nem mondhatja, hogy nincs felelőssége

Egy főpolgármester a vezetése időtartamára egyszerűen nem mondhatja azt, hogy nincs politikai felelőssége – mondta Tarlós. Szerinte ha Demszky az OLAF által majdnem 80 észrevételezett szerződés egyikéről sem szerzett tudomást, akkor alkalmassági problémákról kell beszélni.

A főpolgármester szerint Demszky „valószínűleg


összehív valami régi liberális csapatot egy saját környezetben, oda meghívja majd a maradék baráti médiát, és ott az egész történetről elő fog adni valami szürreális változatot,

amit megpróbálnak propagálni”.

Ennek semmi értelme nem lesz, mert az OLAF-jelentés tartalmán mit sem fog változtatni – mondta Tarlós. Szerinte Demszky ijedtnek tűnik, és össze-vissza vagdalkozik. A főpolgármester érthetetlennek nevezte, hogy Demszky miért fogadott ügyvédet akkor, amikor „még konkrétan senki semmivel nem vádolta meg”.