Dél-Magyarország elesett: sok helyen nincs villany

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

Baranya megye harminchét településén áramkimaradásokat okozott a csütörtöki havazás. Bács-Kiskunban hasonló a helyzet.


A havazás következtében leszakadó vezetékek miatt Pécs, Mohács és Siklós térségében harminchét településen van zavar az áramszolgáltatásban. Az áramkimaradás mintegy 6500 fogyasztót érint. Az áramszolgáltató dolgozik a hiba elhárításán.


A katasztrófavédelem megyei szóvivője, Kasza Anett arról is beszámolt, hogy fakidőlés miatt Orfű és Magyarhertelend között félpályás útlezárás van, de Mohácson és Kisnyárádon is fákat távolítanak el az útról a tűzoltók. Csütörtök reggelig harmincöt hasonló útakadályt szüntettek meg Baranya közútjain.

Aztán kiderült, hogy a havazás és a jegesedés áramellátási zavarokat okoz Bács-Kiskun megye több településén, a többi között Kiskunfélegyháza, Izsák, Hajós, Orgovány, Soltvadkert és Kunfehértó térségében is több helyen fa dőlt a hálózatra, ami vezetékszakadást, oszloptörést okozott.Közlekedni se könnyű, esetenként tilos

Szerda délután óta több mint 140 helyszínre riasztották a tűzoltókat a téli időjárással összefüggésben – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője, Hajdu Márton. Jellemzően az ország déli részén okozott gondot az ónos eső, a havas eső, illetve a télies időjárás. Jellemzően közúti balesetekhez riasztották a tűzoltókat: árokba csúszott teher- és személygépjárművekhez, koccanásos balesetekhez, elakadt járművek mentéséhez kértek segítséget.

Tolna megyében a csúszásveszély miatt leállították a 7,5 tonnásnál nagyobb teherautók közlekedését. Az érintettek kijelölt parkolókban várhatják meg a tilalom feloldását. Zala megyében a 61-es főúton viszont újra megengedték a teherautók közlekedését.

Az M7-es autópálya 115. és 120. kilométerszelvények közötti szakaszán tükörjég borítja az útfelszínt, a reggeli órákban több – szerencsére személyi sérülés nélküli – baleset is történt, a csúszásmentesítést megkezdték, de nagyon kell vigyázni.

Havazás miatt pár óráig zárva volt a berzencei határátkelőt a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók előtt, a személykocsik azonban közlekedhettek, délelőtt 11 óra előtt aztán újra szabad lett az út a teherautóknak is.

Baranya és Somogy megyében öt helyszínen fák dőltek a vasúti sínekre, ezek eltávolításáig az érintett szakaszokon nem közlekednek a vonatok.

Az elektromos hálózat nem csak Baranyában rongálódott meg, más déli megyékben, valamint Pest és Komárom-Esztergom megyében is előfordult áramkimaradás.

Az OKF szóvivője ismét felhívta a figyelmet, hogy mindenki csak a téli időjárási körülményeknek megfelelő járművel induljon útnak, és indulás előtt tájékozódjon az időjárási helyzetről és az utak állapotáról.Hófúvásokra figyelmeztetnek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Veszprém megyére adták ki a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést, míg Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés a hófúvás veszélye miatt.

A reggeli adatok szerint országszerte sok településen tíz centiméternél is vastagabb a hóréteg. A 300 méterrel a tengerszint felett fekvő települések közül Miskolc Lillafüred-Jávorkúton 10, Bükkszentkereszten 13, Kékestetőn 14 centiméteres hótakaró van. A nem hegyi települések közül Siófokon 10, Sármelléken 14, a Somogy megyei Bálványoson 15, Pécs Pogánynál 16, a Baranya megyei Mázán 18, Pakson 20 centiméteres hóvastagságot mértek.


Nyugat felől mindenhol csökken a felhőzet, megszűnik a vegyes csapadék és kisüt a nap. Olvadás kezdődik: http://koponyeg.hu/(Éjszakai hóömlés Pécsett. Kozma Roland képe.)

Közzétette: Köpönyeg.hu – 2016. január 6.