5 percig dudáltak, de az ország nem állt le

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Nem állt le délben az ország öt percre, ahogy a Pedagógusok Szakszervezete szerette volna. Tudósítóink szerint a meghirdetett helyszíneken kis csoportokban demonstráltak. Voltak üzletek, ahol szünetet tartottak, a Madách tér aszfaltját a PM krétával rajzolta kockásra, néhány taxis pedig öt percig dudált az Emmi székháza előtt.


A Teleki Blanka Gimnázium elé Pukli István tanárokkal, és néhány diákkal vonult ki – jelentette tudósítónk. A résztvevők öt percig némán álltak. Az épület előtt tucatnyi szimpatizáns van kockás inggel, szalaggal, esernyővel; egy éppen arra járó autó dudálással fejezte ki szolidaritását.


A Telekinél kivonultak


Kollégánk a Madách térről azt jelentette, hogy a PM szóvivője, Tordai Bence és körülbelül tíz aktivista – köztük gyerekek – aszfaltkrétával színezik a kockaköveket. Ezt egyrészt a sztrájkkal való szolidaritásból teszik, másrészt a kockás inges mozgalomra utalva. A két nagy virágágyás közti részt teljes egészében beszínezik. Utána pedig sajtótájékoztató következik.

Az élet egyébként egyáltalán nem állt le a környéken, minden ugyanúgy zajlik, ahogy szokott. Se a boltokból, éttermekből nem jöttek ki az emberek, se a közlekedés nem állt le.Az ELTE lágymányosi kampuszán a Társadalomtudományi Kar tanárai, és hallgatói tüntettek, és megalakították a helyi feketekockás-inges kört. Ezután felolvastak egy öt pontos követelést, amiben nagyobb egyetemi autonómiát, több pénzt, és könnyebb felvételi követelményeket kérnek.A taxisok tüntetése annyiban merült ki, hogy négy autó öt percen keresztül dudált az Emmi előtt az Akadémia utcában.A Párbeszéd Magyarországért Madách téri sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy egyetértenek a közoktatási platform 12 pontjával, és különösen rá akarják irányítani a figyelmet az olyan fontos problémákra, mint az oktatásban dolgozó közalkalmazottak fizetésének rendezése, a szabad tankönyvválasztás és a szakképzés átalakítása.

A PM szóvivője megjegyezte, hogy úgy látják, nincs társadalmi támogatottság a mai demonstráció mögött.A Deák téri aluljáróban néhány idősebb ember kis kartontáblákkal buzdította az embereket arra, hogy csatlakozzanak a demonstrációhoz. Az egyik táblán ez a felirat állt: "Támogassátok a nővéreket és a pedagógusokat, avagy nem féltek, hogy hülyegyereket nevel az iskola, és nem lesz ápoló, amikor benneteket műtenek?". Ők ezután átmentek a Madách térre színezni.


A népszerű étteremláncban sem dolgoztak öt percet


A pedagógusok sztrájkbizottsága egész napos országos sztrájkot hirdetett szerdára. Kezdeményezték azt is, hogy délben öt percig országszerte ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, álljon meg a közlekedés. Ezzel azt szeretnék üzenni a kormánynak, hogy ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban.


A sztrájkbizottság tagja a Pedagógus Szakszervezet (PSZ), az Oktatási Vezetők Szakszervezete, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet. A sztrájkkal nyomatékosítani akarják a 25 pontban megfogalmazott követeléseiket. Többek között az intézményfenntartó átszervezését, a tanárok óraszámának csökkentését. Szerda reggel már több iskolában sztrájkoltak a tanárok, erről szóló cikkünket itt találja.