Dél-Koreát már amerikai rendszer védi a rakétatámadásoktól

Fotó: DoD / BEN LISTERMAN

-

A THAAD-üteget egy volt golfpályára telepítették.


Hadrendbe állították Dél-Koreában a THAAD amerikai rakétavédelmi rendszert. Készen állnak arra, hogy elhárítsanak egy esetleges észak-koreai rakétatámadást – mondta Rob Manning, a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok (USFK) szóvivője.

A THAAD rendszert alig egy hónappal az után állították hadrendbe, hogy megkezdődött a rakétaütegek telepítése Cshongdzsunál, egy volt golfpálya területére. Az eredeti terv szerint ez év végére lett volna harcra kész a rakétavédelmi rendszer.

A THAAD kis- és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítésére képes röppályájuk középső szakaszának végén, közel a célponthoz.

A két ország tavaly júliusban állapodott meg egy THAAD-üteg telepítéséről. Ez nemcsak Észak-Koreát, de Kínát is feldühítette, mert Peking a saját biztonságát érő fenyegetésnek tekinti a rakétarendszer nagy hatótávolságú radarjait. A kínai külügyminisztérium korábban arra figyelmeztetett, hogy az ország határozottan meg fogja védeni biztonságát a rakétavédelmi pajzs telepítése után.

Moszkva szerint a THAAD telepítése fenyegetést jelenthet az orosz nemzetbiztonságra is. Az észak-koreai probléma rendezése érdekében szerintük inkább a diplomáciai erőfeszítéseket kellene fokozni és vissza kellene téríteni Phenjant a hatoldalú tárgyalásokhoz. Oroszországban úgy vélik, az észak-koreai rakétakísérletek ürügyül szolgálnak Washingtonnak, hogy rakétavédelmi fegyverek gyűrűjébe zárja Oroszországot, és ezért ellenlépéseket fontolgatnak.

A minap kisebb nézeteltérés támadt Washington és Szöul között a rakétatelepítés költségei miatt. Donald Trump azt mondta, Washington azt szeretné, hogy Szöul fizesse ki a mintegy egymilliárd dollárba kerülő védelmi rendszer árát. Ez némi zavart okozott Szöulban, de vasárnap a dél-koreai elnöki hivatal közleményt adott ki, amely szerint az USA biztosította Szöult, hogy viseli a THAAD telepítésének költségeit.