Dél-koreai komp: letartóztatják a kapitányt és a legénység két tagját

Fotó: AFP / YONHAP / AFP / YONHAP

-

A parancsot pénteken adta ki a szerda reggel több mint 470 emberrel elsüllyedt hajó ügyében nyomozó hatóság. Egyelőre 28 halottról tudni, 270 ember eltűnt, 179-et kimentettek. A hajón 325 diák is utazott, kísérőjük azóta öngyilkos lett.


Eddig az derült ki, hogy a baleset idején az idősebb Ri Dzsun Szok kapitány nem volt a hajóhídon, a kormánynál egy harmadtiszt állt. Az egyik kormányos, Oh Jung Szok pénteken azt mondta, a kapitány azután sietett a hídra, hogy a komp elkezdett dőlni.

A dél-koreai parti őrség búvárai továbbra is kutatják a túlélőket. Korábban szóltak hírek arról, hogy sikerült bejutni a hajó utasterébe, de ezt cáfolták. A parti őrség pénteken azt mondta, a rakteret érték idáig el, de az távol esik a teremtől, ahol az utasok voltak. A BBC arról számolt be, hogy a túlélő legénység tagjai különbözőféleképpen beszélnek a történekről, de a nyomozók főleg azt szeretnék kideríteni, a kapitány miért hagyta el a hajóhidat.

Ri Dzsun Szokot már kikérdezte a rendőrség, csütörtök este tévében kért bocsánatot az áldozatoktól és hozzátartozóiktól.

A nyomozók a legénység esetleges hanyagságára, a teher berakodásának módjára és a hajó szerkezeti hibáira összpontosítanak - annak ellenére, hogy a jármű a jelek szerint minden biztonsági és biztosítási követelménynek megfelelt - írta az MTI.

A hajó gyomrában ragadt emberek mentéséről és a balesetről galériánkat itt találja.


Ri Dzsun Szok kapitány

„Nagyon sajnálom, mélységesen szégyellem magam. Nem tudom, mit mondhatnék.”

-