Dél-Korea: többen meghaltak a tüntetéseken

Fotó: MTI/EPA/KYODONEWS / KIM MIN HI

-

Ketten meghaltak, miután pénteken több ezer tiltakozó gyűlt össze a szöuli alkotmánybíróság épületénél Pak Gun Hje elnök leváltása ellen tiltakozva.


Tíz embert vittek kórházba, akik közül az egyik halálos áldozat egy 72 éves férfi. Ő az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint felmászott egy rendőrbuszra, és leesett, beverte a fejét, majd erősen vérezni kezdett. Kórházba vitték, de nem tudták megmenteni. A másik haláleset okáról egyelőre nem adtak tájékoztatást a hatóságok.

Az alkotmánybíróság épületénél a hivatalából végleg eltávolított Pak több ezer támogatója gyűlt össze a helyi idő szerint péntek délelőtt kihirdetett döntésre várva. Miután kiderült, hogy a testület jóváhagyta az elnök parlamenti elmozdítását, végleg megfosztva őt az államfői poszttól, a vele szimpatizálók feldühödtek, többen megtámadták a rendőröket, és felmásztak a buszok tetejére, amelyekkel a hatóság körbevette a bíróság épületét.

Han Min Ko védelmi miniszter a feszültség miatt a hadsereget is utasította, hogy készüljenek fel arra, hogy megakadályozzanak minden észak-koreai provokációt, ha Phenjan ki akarná használni a Dél-Koreában kialakult instabil átmeneti állapotot.

A hadikommunista Észak-Korea állami hírügynöksége tőle szokatlan gyorsasággal számolt be az ítéletről, s azt írták, Pak most már nem több mint egy „közönséges bűnöző”. Pak pártja tudatta: „alázatosan elfogadják” az ítéletet.

Az ország első elnöknőjét azért függesztette fel decemberben hivatalából a dél-koreai parlament, mert kiderült, hogy bizalmas barátnője, Csoj Szun Szil kormányzati és személyi döntésekbe is beleszólhatott, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt, emellett a kormányzat a gyanú szerint hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatoktól, és a pénz végül olyan alapítványoknál landolt, amelyeket Csoj ellenőrzött.

Az alkotmánybíróság döntése végleg eltávolítja az államfői posztról a parlament által hivatalából elmozdított elnököt, aki ezzel mentelmi jogát is elveszíti, és bíróság elé kell állnia korrupció miatt.

A dél-koreai törvények értelmében az államfő leváltása után két hónapon belül elnökválasztást kell tartani.