Dél-Korea előre megszűri a repülők utasait

Fotó: AFP / ED JONES

-

Akit nem engednének be az országba, az fel sem szállhat a gépre. Minden járaton alkalmazni fogják az eljárást.


Nem szállhatnak fel a Dél-Koreába induló repülőkre és nem léphetnek be az országba áprilistól azok a külföldiek, akiket múltjuk alapján a bevándorlási hivatal terrorcselekmények és bűncselekmények elkövetésére „hajlamosnak” ítél. A szöuli igazságügyi minisztérium szerint az utasellenőrző rendszert a Dél-Koreába induló 86 légitársaság minden járatán alkalmazni fogják.

A rendszer lényege, hogy indulás előtt a légitársaság megküldi az utasok adatait a szöuli bevándorlási hivatalnak, amely ezt követően megvizsgálja úti okmányaikat, azt, hogy korábban bármelyikük részt vett-e terrorcselekményben, vagy tagadták-e már meg tőle a belépést az országba. Ezt követően a koreai hatóságok jelzik a légitársaságnak, ha valaki nem szállhat fel a Dél-Koreába tartó járatra.

A rendszert 2015 februárja óta szúrópróbaszerűen alkalmazták. A próbaüzem alatt 2271 „bűnözésre hajlamos” embert nem engedtek felszállni Dél-Koreába induló járatokra. Köztük olyanokat, akiket korábban gyilkossági kísérlet, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények vagy éppen lopás miatt ítéltek el, illetve lopott vagy elveszettként bejelentett útlevéllel próbáltak beutazni az országba.