Dél-Európában a fiatalok 35-45 százaléka munkanélküli

Forrás: Europress/AFP/Louisa Gouliamaki

-

Görögország, Spanyolország és Olaszország van a legsúlyosabb helyzetben. Az Európai Központi Bank elnöke a demokráciát félti.


A fiatalok magas munkanélküliségi rátája veszélyt jelent a demokráciára

- mondta Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke.
Az euróövezetben a fiatalok 19,1 százaléka munkanélküli, Draghi szerint pedig az Uniónak nagyobb szerepet kell vállalnia a fiatalok gazdasági változásokra való felkészítésében.
Az Eurostat 2017 júliusi adatai szerint

  • Görögországban 44,4 százaléka
  • Spanyolországban 38,6 százaléka
  • Olaszországban 35,5 százaléka
munkanélküli a 25 év alatti fiataloknak. Draghi azt mondta, ezekben az országokban a munkanélküliség meghiúsult reményeket, haragot, a társadalmi értékekkel és a demokráciával kapcsolatos bizalmatlanságot szült a fiatalok körében.
Az Európai Unióban összesen 3 millió 792 ezer állástalan 25 év alatti van, nagy részük valamelyik dél-európai országban él. Németországban a legalacsonyabb az arányuk, ott mindössze 6,5 százalék, Magyarországon pedig 10,6 százalék.


Ki számít fiatal munkanélkülinek?

Az Eurostat és a KSH a fiatal munkanélküliek arányát a gazdaságilag aktívak közül számítja ki. Ez azt jelenti, hogy a 15-24 év közöttiek közül kiesnek azok, akik nappali tagozatos diákok, illetve a gyeden vagy gyesen lévők. A maradék emberből különbözteti meg azokat, akik dolgoznak, illetve akik nem, így jön létre az arányszám.