Deklarálták Európa felszabadítását

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

A kultúra részét képező jelentős sportesemények kódolatlanul, országhatárra való tekintet nélkül láthatóak lesznek.


Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) a közgyűlésén deklarálta: legyenek szabadon foghatók a jelentős sportesemények. Az MTVA szerint a probléma, amely elsősorban a határon túli magyarokat érinti, az, hogy a közérdeklődésre számot tartó sportesemények kódolatlanul, országhatárra való tekintet nélkül nem foghatók. Ennek feloldását a közmédia is többször kezdeményezte már.

Az EBU állásfoglalása szerint a sportok a közvetítésekkel párhuzamosan váltak egyre népszerűbbé, és ezzel egy időben a kultúra részévé. Az otthon is kódolatlanul fogható sportközvetítések Európa-szerte lehetőséget nyújtanak arra, hogy az emberek a lehető legtöbb sporttal megismerkedjenek.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének 56 országból 73 aktív tagja van, székhelye Genf. 1950-ben Nagy-Britanniában hozták létre azért, hogy a tagok a híradóbejátszásokat egymás között megoszthassák. Magyarország, illetve a Magyar Televízió és a Magyar Rádió 1993-ban csatlakozott az EBU-hoz. A közmédiarendszer átalakítását követően a közmédia intézményei 2014. január 1-jétől csoportos EBU-tagságot kaptak.