Dédnagyit próbált kőművessé képezni a botrányos kormányiskola

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely - Képünk illusztráció

-

Botrány botrány hátán a Türr István nevét viselő minisztériumi háttérintézménynél. Bírálói szerint a különböző képzéseket nyújtó szervezet vitatható módon szórja a pénzt. A tanfolyamok résztvevői közül volt, akit 52 éves dédnagymamaként kőművességre tanítottak, nem is kapott munkát utána. Másnak annyira elege lett a végzés utáni kötelező médiaszereplésből, hogy a Türr leveleit „széttépte és kidobta, mint a szart”. A szaktárca szerint minden rendben.


Helyreigazítás

Valótlanul híreszteltük, hogy a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) egyes tanfolyamok után csak az aláírásokat gyűjtötte, hogy ezzel igazolni tudja, hogy megtartották az adott képzést. Valótlanul híreszteltük, hogy a résztvevőknek csak a jelenléti ívet kellett aláírniuk.

Sorra bukkannak fel a problémás ügyek a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) körül. A kormányzati háttérintézmény feladata – nagyrészt uniós forrásból – a társadalomfejlesztés, amit sokáig az Országos Roma Önkormányzattal karöltve csinált. Csakhogy a bírálók szerint a pénzt igencsak vitatható módon költi el a Türr.

Az ügyek közül többet az LMP-s Hadházy Ákos robbantott ki. Szerinte az intézet költéseiből mintegy 1,5 milliárd forintnyit biztosan vizsgálni kellene, a közbeszerzések jó része pedig „kamu megbízásokra” megy el, amelyek nem járnak haszonnal. Azok legnagyobb részét pont a 25 millió forintos értékhatár alatt írják ki, így meghívásos pályázattal is lebonyolíthatók – hangsúlyozta.


Botrány botrány hátán

  • Az Országos Roma Önkormányzat és a Türr-intézet közel egymilliárd forintot fordíthatott a roma felzárkóztatás módszertani támogatására és a roma közigazgatási rendszer kialakítására, ám a tervekből szinte semmi sem valósult meg, a pénzt lényegében magukra költötték.
  • A Türr 31 millió forintért rendelt oktatási segédletként egy nyúlszakmai kézikönyvet. Utóbb kiderült, hogy ennyi pénzért egy amerikai könyv fordítását vették meg.
  • Komoly vitát váltott ki az is, hogy 25 millió forintért rendeltek hó- és síkosságmentesítést egy reklámcégtől. A Lightboard Outdoor Kft.-nek ezért a pénzért az intézet kecskeméti, miskolci és ózdi igazgatóságának udvarát kellett rendben tartani.
  • Jutott 12 millió a roma nőknek szervezett tanfolyam bankettjén kávéra, aprósüteményre és ebédre,
  • tavaly decemberben pedig a közmunkásokat megalázó tesztről adtak hírt a lapok.


Hadházy Ákos a VS-nek azt mondta, nem nagyon van olyan ember, aki részt vett a Türr István Képző és Kutató Intézet képzésén. Akik igen, azoknak is lényegében csak a jelenléti íveket kellett aláírniuk. Hadházy roma képviselőktől olyat is hallott, miszerint a TKKI egyes tanfolyamok után csak az aláírásokat gyűjtötte, hogy ezzel igazolni tudja, hogy megtartották az adott képzést.

Lapunknak ugyanakkor sikerült találnia türrös képzésen résztvevőket. Egy 52 éves nő kőműves- és festősegédmunkás-tanuló volt az intézmény tanfolyamán. Ő Pécs egy lerobbant részén lakik unokájával és dédunokájával, korábban konyhai kisegítőként, utcaseprőként és takarítóként is dolgozott.A három és fél hónapos, direkt szegregált lakóövezeteknek kiírt képzésről szűkszavúan azt mondta, tetszett neki. Más kérdés, hogy újonnan szerzett képesítését nem sikerült a munkaerőpiacon kamatoztatni, igaz, különösebben nem is keresett munkát. Azt mondta, otthon elég teendője van így is a dédunokája miatt.

Azt sem árulta el, hogy honnan értesült a programról; mint mondta, mihelyt tudomást szerzett róla, azonnal jelentkezett az EU által támogatott képzésre, hiszen „az úgy ad neki tudást, hogy nem kell érte fizetni”. Azt mondta, otthona felújításához jól jöttek az ott szerzett tapasztalatok.

A képzésről annyit árult el, hogy tízen-tizenketten jártak rá, az oktatók és a körülmények is megfelelőek voltak. Tanóráikat részben iskolapadokban tartották, részben gyakorlati helyen, azt viszont nem tudta megmondani, hogy ezek milyen arányban oszlottak meg.


Másfél hónap olvasás

Egy másik hallgató egy szintén 3,5 hónapos tanfolyamon vett részt, de ő varrást tanult. Ezt a képzést tartósan munkanélküli, megváltozott munkaképességűeknek írták ki. Ő éppen ebbe a kategóriába tartozott, mivel sokáig azért nem kapott sehol sem állást, mert rokkantnyugdíjas.


Az év elején jelentkezett a meghirdetett képzésre, amely szerinte hasznára vált, mert rövid idő alatt megtanulta az alapokat.Igaz, a képzés első másfél hónapját négy fénymásolt könyv elolvasásával töltötték – mint mondta, „olvasni kellett fennhangon” –, amelynek minden fejezete után dolgozatot írtak. A tanfolyam további része pedig gyakorlatból állt. Az iskolát 18-an kezdték el, és 13-an fejezték be. Aki elvégezte a kurzust, állítása szerint elégedett volt vele, ő még munkát is kapott egy nonprofit kft.-nél.

Azt viszont idegesítőnek nevezte, hogy utána sokszor el kellett menniük „a tévének interjút adni”, és azóta is többször megkeresték „az egész miatt”. A TKKI is küldött neki „valamilyen lapot”, amiről azt mondta,


széttéptem és kidobtam, mint a szart.

türr istván kutató és képző intézet; épület; budapest

A Türr-intézet


Reagál a tárca

Az ügyben megkerestük a Türr-intézetet, ahonnan a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) irányítottak.

A tárca azt írta, „a kormány és az Emmi határozott célja, hogy a cigányságot kivezesse a segélyek világából a munka világába, ehhez a kormány a hazai és uniós forrásokból igyekszik minden lehetséges forrást megadni. Ebben a munkában Türr István Képző és Kutató Intézetnek és az említett programnak jelentős szerepe van, többek között 1215 cigány ember képzését tartalmazza.

A szocialista kormányok romaintegrációra mindenféle érdemi eredmény nélkül elköltött gyakorlatát és elhibázott politikáját látva a jelenlegi kormány különösen fontosnak tartja és szigorúan elvárja, hogy a cigányságra fordított programok eredményesek és pénzügyileg is átláthatóak legyenek. Éppen ezért a TKKI projektjeinek teljesítményeit és eredményeit, illetve az elszámolásokat, beszerzési dokumentumokat előzetesen és folyamat közben, illetve utólagosan is ellenőrzik nemcsak a belső munkatársak, hanem külső szervezetek, mint például az Állami Számvevőszék, a Miniszterelnökség, az Európai Bizottság.


Az ellenőrzést végzők a TKKI tevékenységét szabályosnak, a jogszabályoknak megfelelőnek ítélték meg

– írták.

Hozzátették: „Az említett projektben a támogatási szerződésben vállalt feladatokat az intézmény teljesítette. A projekt ellenőrzése megtörtént, és annak záróbeszámolóját 2015. 09. 24-én a Miniszterelnökség elfogadta. Az intézmény és a projektek szakmai és pénzügyi ellenőrzése természetesen mind az Emmi, mind más hatóságok által ezután is rendszeres és alapos lesz, a pénzügyi és szakmai átláthatóságot minden háttérintézményünktől elvárjuk.


Hadházy Ákos ellenzéki politikus állításai tehát megalapozatlanok.”