Decemberben elengedhetik a 71 napig éhségsztrájkoló palesztint

Fotó: AFP / JAAFAR ASHTIYEH

-

Letöltötte a büntetését, mégsem engedték ki a börtönből. Izraelben az ítélet nélküli fogva tartás bármeddig meghosszabítható.


Befejezte éhségsztrájkját Bilal Kaid: azért tagadta meg 71 napig az ételt magától, mert az izraeli hatóságok nem engedték szabadon a börtönből, noha letöltötte tizennégy éves büntetését - mondta a 34 éves palesztin férfi ügyvédje. Kaidot 2001-ben, a második intifáda idején tartóztatták le. A rendőrként szolgáló férfit azért ítélték el, mert rálőtt az izraeli katonákra.

Ügyvédje szerint Kaid azért fejezte be az éhségsztrájkot, mert megállapodás született arról, hogy decemberben szabadon engedik.


Izraelben gyakran előfordul, hogy palesztin rabokat bírósági procedúra nélkül, úgynevezett adminisztratív fogságban tartják. Vádemelés és bírósági ítélet nélkül is hat hónapig fogva tarthatnak valakit, a fogva tartás idejét pedig tetszőlegesen meghosszabbíthatják.

A palesztin foglyok ezért gyakran éhségsztrájkot folytatnak, ugyanis az izraeli hatóságok attól tartanak, hogy ha izraeli fogságban éhen hal egy palesztin, az újabb erőszakhullámot robbantana ki. Így olykor engednek a fogva tartottak követelésének.