December 4-én választ Ausztria

Fotó: MTI/EPA / Christian Bruna

-

December 4-én tartják az államfőválasztás korábban elhalasztott második fordulóját az osztrák parlament szerdai határozata szerint.


Az osztrák belügyminiszter múlt héten jelentette be hivatalosan, hogy későbbre halasztják az államfőválasztás második, eredetileg október 2-ára kitűzött fordulóját. Indoklása szerint „technikai hiba”, vagyis számos hibás szavazócédula miatt „nem lehetséges a szavazás jogszerű és kifogástalan lebonyolítása”. Az új, december 4-i időpontot Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter a parlamenti pártok frakcióvezetőivel közösen tűzte ki a múlt héten. A parlament szerdán döntött hivatalosan a szavazás pontos időpontjáról.

A szavazás elhalasztását az osztrák kormánykoalíciót alkotó Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP), valamint két ellenzéki párt, a Zöldek és a NEOS támogatta. A szintén ellenzékben lévő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a Stronach Csapata (Team Stronach) ellene szavazott. Továbbá a választási névjegyzék aktualizálása mellett is döntöttek. Eszerint az is részt vehet majd a december 4-én tartandó választáson, aki addig betölti a 16. életévét, azonban a tavaszi első fordulónál még nem volt jogosult a szavazásra.

Az elnökválasztás második fordulóját azért kell megismételni, mert az alkotmánybíróság az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) indítványa alapján megsemmisítette a májusi második forduló eredményét. Akkor szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt alig több mint 31 ezer szavazattal megelőzte Norbert Hofert, az FPÖ jelöltjét.